Poljoprivreda https://www.kakolako.com Wed, 12 Jun 2024 07:14:09 +0000 Joomla! - Open Source Content Management sr-yu Kako do NIS Agro kartice i jeftinijeg goriva https://www.kakolako.com/poljoprivreda/kako-do-nis-agro-kartice-i-jeftinijeg-goriva https://www.kakolako.com/poljoprivreda/kako-do-nis-agro-kartice-i-jeftinijeg-goriva Kako do NIS Agro kartice i jeftinijeg goriva

Fizička i pravna lica koja imaju aktivan status u Registru poljoprivrednih gazdinstava imaju prava na izdavanje i korišćenje NIS Agro kartice koja im omogućava niz povoljnosti prilikom kupovine goriva. Jedna od najvećih pogodnosti je kupovina dizel goriva po povlašćenoj ceni za poljoprivrednike a može se ostvariti iskljjučivo na NIS prodajnim mestima i sa NIS agro karticom.

kako dobiti nis agro karticu za poljoprivredno gorivo

Ko sve može da poseduje NIS Agro karticu?

Korisnik NIS identifikacione kartice za poljoprivrednike može biti poljoprivrednik, privredno društvo, zemljoradnička zadruga, ustanova ili drugo pravno lice ili
preduzetnik koji obavlja poljoprivrednu proizvodnju na poljoprivrednom gazdinstvu u skladu odredba Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Kome se i kako predaje zahtev za NIS Agro karticu?

Zahtev za NIS agro karticu možete predati na svakom NIS prodajnom mestu. Zahtev možete preuzeti ovde: Zahtev za izdavanje NIS Agro kartice

Koja su dokumenta potrebna za fizička lica?

1. Potvrda o aktivnom statusu u Registru poljoprivrednih gazdinstava
2. Potvrda o izvršenom evidentiranju za PDV

Koja su dokumenta potrebna za pravna lica?

1. Potvrda o aktivnom statusu u Registru poljoprivrednih gazdinstava
2. Potvrda o izvršenom evidentiranju za PDV
3. Izvod o upisu u APR koji nije stariji od 6 meseci od datuma podnošenja
4. OP obrazac sa overenim potpisima lica ovlašćenih za zastupanje
5. Potvrda o izvršenoj registraciji u jedinstvenom registru poreskih obveznika Poreske uprave (PIB)

Koliko traje postupak izdavanja NIS Agro kartice?

Nakon što predate vaš zahtev, nakon provere i obrade podataka, kartica će stići na vašu adresu. Budite strpljivi jer postupak izdavanja agro kartice može da potraje i nekoliko meseci.

Kako se koristi NIS Agro kartica?

Nakon što natočite gorivo u vaš rezervoar ili kanister za gorivo, na kasi pumpe potrebno je da pokažete vašu NIS Agro karticu. Takođe potrebno je da znate i PIN kartice (to su često poslednja 4 broja na kartici). Nakon toga biće vam obračunat popust i vaš račun će biti umanjen za isti.

]]>
[email protected] (Kako Lako) Poljoprivreda Fri, 18 Nov 2022 07:03:13 +0000
Navodnjavanje preko mobilnog telefona i wifi interneta https://www.kakolako.com/poljoprivreda/navodnjavanje-preko-mobilnog-telefona-i-wifi-interneta https://www.kakolako.com/poljoprivreda/navodnjavanje-preko-mobilnog-telefona-i-wifi-interneta Navodnjavanje preko mobilnog telefona i wifi interneta

Jednostavno i sigurno! Sa praćenjem u realnom vremenu, kontrolom vremena uključivanja i dužinom trajanja, kontrolom temperature i vlage pa čak i potrošnje. I sve to naravno putem ličnog mobilnog uređaja i funkcionalno urađene besplatne aplikacije.

wifi pametno navodnjavanje

Naš sagovornik iz Svriljiga kod Niša upoznao nas je sa sistemom koji je nedavno instalirao u svom plasteniku. Naime, on je za navodnjavanje plastenika kao i za doziranje prihrane iskoristio elektromagnetne ventile koji rade na 220v (napon iz mreže) dok je za kontrolu njihovog rada postavio i preko aplikacije na mobilnom telefonu instalirao tkz WiFi prekidače i preko njh kontroliše kompletan program svakodnevnog navodnjavanja.

wifi pametna uticnica prodaja srbija

Obzirom da je imao dva elektromagnetna ventila (navodnjavanje i prihrana) koristio je WiFi prekidač sa dva izlaza za upravljanje istih, a takođe je instalirao i wifi prekidač za merenje temperature i vlage pa u svakom trenutku preko svog mobilnog telefona može videti realno stanje u svom plasteniku. Vreme uključenja ventila i trajanje navodnjavanja se podešava preko aplikacije. Oprema je veoma jednostavna za korišćenje i što je najvažnije sistem je predviđen da se nadograđuje pa po potrebi u aplikaciji možete dodati i više pametnih prekidača i senzora.

Uostalom pogledajte fotografije i video snimak kako to izgleda u plasteniku našeg sagovornika i što ga je po njegovim rečima koštalo svega nekooliko hiljada dinara...

]]>
[email protected] (Kako Lako) Poljoprivreda Thu, 27 Aug 2020 19:38:51 +0000
Istražujemo. Koji način grejanja je najjeftiniji!? https://www.kakolako.com/poljoprivreda/istrazujemo-koji-nacin-grejanja-je-najjeftiniji https://www.kakolako.com/poljoprivreda/istrazujemo-koji-nacin-grejanja-je-najjeftiniji Istražujemo. Koji način grejanja je najjeftiniji!?

Da li će to biti drva, uglj, pelet, TA peć ili gas?

Kao i prethodnih godina, najveće troškove za grejanje imaće domaćinstva koja koriste lož ulje i propan butan gas. Grejanje na ugalj, drva i struju uvek je primarni izbor domaćinstava, prevenstveno jer je jeftinija opcija.

Svaka vrsta grejanja ima svoje prednosti i mane, koje uglavnom zavise i od grejnog tela i od energenata koja se koriste.

Centralno grejanje

Prednosti:
Usklađena temperatura u svim prostorijama
Obezbeđeno održavanje sistema
Bez dodatnih troškova
Plaćanje računa za grejanje tokom cele godine, ne samo u zimskim mesecima

Mane:
Plaćanje računa za grejanje tokom cele godine, ne samo u zimskim mesecima
Nemogućnost uključivanja i isključivanja grejanja po želji

elektromotorni ventili za grejanje

Grejanje na struju

Prednosti:
Manji troškovi zbog noćnog punjenja po jeftinijoj tarifi struje ukoliko se koristi TA peć.
Mali početni trošak

Mane:
TA peći zauzimaju mnogo prostora
Značajan porast troškova ukoliko postoji potreba za dnevnom dopunom korišćenjem drugog tipa el. grejalice.
Visok utrošak električne energije
Temperatura se brzo spušta nakon isključivanja uređaja

Grejanje na drvo i ugalj

Prednosti:
Najkvalitetniji vid grejanja za cenu energenata.

Mane:
Visoka cena agregata.
Potreban veći prostor za agregate i skladištenje energenata
Nedostatak automatizovanih agregata. Uglavnom se sve radi ručno.

A kako se vi grejete i kako dolazite do energenata???

]]>
[email protected] (Kako Lako) Poljoprivreda Sat, 02 Nov 2019 10:15:57 +0000
Kako posaditi orah iz semena ploda https://www.kakolako.com/poljoprivreda/kako-posaditi-orah-iz-semena-ploda https://www.kakolako.com/poljoprivreda/kako-posaditi-orah-iz-semena-ploda Kako posaditi orah iz semena ploda

Ukoliko ste rešili da posadite plod oraha kako bi od njega dobili novo drvo sigurno ste naišli na brojna pitanja u vezi ovakvog načina sadnje, a ukoliko ste kao i mi pokušali da na njih odgovor potražite na internetu sigurno se vaša početna namera da "prosto" posadite orah pretvorila u jednu komplikovanu proceduru za koju ni sami niste sigurni da li je ispravna.

sadnja oraha iz ljuske

Intenet je prepun načina kako da posadite orah iz semena da prosto ne znate za koji da se odlučite. Neki razbijaju ljusku pre sadnje, neki ih potapaju u vodu, neki ih čuvaju mesecima u frižideru pre sadnje... A onda slede pitanja, koliki je period mirovanja ploda oraha, koliko godina je potrebno da krene da raste, na koju dubinu se sadi... 

Iz gore pomenutih pitanja, odlučili smo se da sami probamo jedan od načina i utvrdimo da li je moguće bez prevelikih komplikacija posaditi orah iz semena. Naravno uspeli smo u tome, a evo i kako!

Sadnja oraha iz ljuske korak po korak

1. Izbor plodova za sadni materijal i čuvanje do sadnje

Za sadni materijal iskoristili smo plodove oraha koje smo prikupili krajem septembra. Za naš eksperiment sakupili smo pedesetak oraha.

Sve prikupljene orahe ostavili smo u plastičnoj kofici na suvom mestu.

2. Vreme i način sadnje

Izdvojene orahe za sadnju posadili smo u nekoliko redova na dubini do 5 cm. Primetićete u našem primeru da smo plodove sadili dosta gusto ali podsećamo vas da smo mi ovo sadili kako bi isprobali a vi vaše slobodno posadite malo ređe...

Termin sadnje oraha bio je 15. novembar iste godine. Dakle, da ne bude zabune posadili smo tzv. ovogodišnje plodove oraha koje smo dva meseca pre toga prikupili ispod drveta.

sadnja oraha iz ljuske 1

3. Početak klijanja

Sredinom marta naredne godine uočili smo da su ljuske krenule da se otvaraju, a već krajem aprila izvadili nekoliko plodova koju se već pustili prve žile.

Izvadili smo ukupno četiri ploda i svi do jednog su krenuli sa rastom.

sadnja oraha iz ljuske 4

4. Nicanje

Sredinom maja nicanje je već uveliko u toku, neki od oraha su viine i do deset centtimetara iznad zemlje. Uspešnost nicanja je oko 90% od posađenih plodova.

sadnja oraha iz semena ploda

6. Praćenje rasta novih oraha 

Nove mladice su sredinom juna izgledale ovako...

 sadnja oraha iz korena pracenje rasta

6. Nastavak

 

U nastavku ćemo pratiti rast naših oraha i dopuniti ovaj tekst.

Budite slobodno da u komentarima pišete o svojim iskustvima i predlozima...

 

 

 

 

]]>
[email protected] (Kako Lako) Poljoprivreda Fri, 26 Apr 2019 19:47:38 +0000
Na Staroj Planini naplaćuju branje pečuraka i lekovitog bilja! https://www.kakolako.com/poljoprivreda/na-staroj-planini-naplacuju-branje-pecuraka-i-lekovitog-bilja https://www.kakolako.com/poljoprivreda/na-staroj-planini-naplacuju-branje-pecuraka-i-lekovitog-bilja Na Staroj Planini naplaćuju branje pečuraka i lekovitog bilja!

Ko želi da bere pečurke i lekovito bilje na Staroj Planini moraće da plati 1800 dinara.

branje pecuraka
Polovinom prošlog meseca doneta je Odluka o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Parka prirode Stara planina kojom su utvrđene nove cene za korišćenje zaštićenog područja, a novi cenovnik donosi nekoliko zanimljivih podataka.

Novim cenovnikom predviđeno je da vlasnik hotela plaća godišnju naknadu 1.200 dinara po krevetu, a vlasnik kuće za seoski turizam 430 dinara.

Interesantno je da će sakupljači gljiva, lekovitog bilja i drugih šumskih plodova plaćati godišnju taksu od 1.800 dinara, ako žele da gljivare 7 dana platiće 450 dinara, a jedan dan u šumi u sakupljanju pečuraka i bilja koštaće ih 120 dinara.

Celokupan cenovnik dostupan je na uvid ovde.

]]>
[email protected] (Kako Lako) Poljoprivreda Mon, 15 Apr 2019 11:32:53 +0000
Umiljato tele dve krave sisa. Iz kosovskog u ministarstvo poljoprivrede Srbije! https://www.kakolako.com/poljoprivreda/umiljato-tele-dve-sise-sisa-iz-kosovskog-u-ministarstvo-poljoprivrede-srbije https://www.kakolako.com/poljoprivreda/umiljato-tele-dve-sise-sisa-iz-kosovskog-u-ministarstvo-poljoprivrede-srbije Umiljato tele dve krave sisa. Iz kosovskog u ministarstvo poljoprivrede Srbije!

Donedavni ministar poljoprivrede u kosovskoj vladi Nenad Rikalo postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

nenad rikalo

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio je početkom februara Rikala, predstavnika Srpske liste i umesto njega, ove nedelje, na to mesto postavio Dijanu Živić, članicu Samostalne liberalne stranke (SLS).

Ministri iz Srpske liste objavili su još u martu prošle godine da ne učestvuju u radu kosovske vlade, nakon što je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM. Međutim, na zvaničnim sajtovima njihovih ministarstava objavljivane su vesti o njihovim ministarskim aktivnostima, poput sastanaka sa stranim ambasadorima u njihovima kabinetima, potpisivanja sporazuma, odlascima na skupove u inostranstvo.

KoŠev podseća da je prethodno i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, takođe kadar sa kosovske političke scene, svoje uhlebljenje pronašao na platnom spisku srpske vlade. Stojanović je od januara prošle godine državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije.

Prethodno je bio jedan od eksponiranijih članova Srpske liste sve do kosovskih parlamentarnih izbora 2017. nakon čega nije više bio toliko vidljiv u javnosti. Spekulisalo se da je iz Srpske liste marginalizovan upravo političkom voljom iz Beograda.

Prvi politički kadar Srpske liste sa Kosova kojem su odškrinuta vrata za sekretarsku poziciju bio je nekadašnji ministar u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović, sadašnji lider Partije kosovskih Srba.

On je na ministarskoj poziciji proveo kratko vreme 2015. godine, a bio je primoran da ode nakon što se u kosovskoj javnosti pokrenula jaka antikampanja protiv njega, posle njegove izjave da su Albanci koji su za Badnji dan protestovali protiv dolaska raseljenih Srba u Đakovicu "divljaci".

Jablanović je i na poziciji državnog sekretara u Beogradu, pri Ministarstvu za rad, na čijem čelu je bio njegov tadašnji partijski šef Aleksandar Vulin, proveo takođe kratko vreme – nepuna tri meseca. Ostavku je podneo u januaru 2017. posle afere u koju je navodno bio umešan njegov brat.
Izvor: B92, Insajder

 

]]>
[email protected] (Kako Lako) Poljoprivreda Mon, 04 Mar 2019 05:00:59 +0000
Država ulaže u poljočuvarske službe! https://www.kakolako.com/poljoprivreda/drzava-ulaze-u-poljocuvarske-sluzbe https://www.kakolako.com/poljoprivreda/drzava-ulaze-u-poljocuvarske-sluzbe Država ulaže u poljočuvarske službe!

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za opremanje poljočuvarske službe na teritoriji AP Vojvodine u 2019. godini.

Cuvari nacionalnog parka

Za realizaciju konkursa predviđen je ukupan iznos od 10.000.000 dinara.
Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 50% od ukupno prihvatljivih troškova (bez PDV-a, koji plaća korisnik sredstava).
Konkurs je otvoren zaključno sa 15. martom 2019. godine.
Više detalja o konkursu možete pogledati OVDE.
]]>
[email protected] (Kako Lako) Poljoprivreda Fri, 15 Feb 2019 09:53:50 +0000
Registracija traktorskih prikolica 2019. Šta je sve potrebno?! https://www.kakolako.com/poljoprivreda/registracija-traktorskih-prikolica-2019-sta-je-sve-potrebno https://www.kakolako.com/poljoprivreda/registracija-traktorskih-prikolica-2019-sta-je-sve-potrebno Registracija traktorskih prikolica 2019. Šta je sve potrebno?!

Šta je sve potrebno za registraciju traktorskih prikolica ili kako ispuniti zahteve tehničkog pregleda po novom zakonu.

Od stupanja na snagu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima 3. aprila2018. godine, kao i za registraciju traktora stvari se za traktoriste značajno komplikuju, ali na kraju cilj je svakako bezbedan saobraćaj i tehnički ispravni traktori i priključne mašine. 

registracija traktorskih prikolica

 Šta proveriti pre kupovine polovnog traktora

 Kako pravilno pripremiti mehanizaciju za zimu

Kako bi uspešno završili tehnički pregled vaša traktorska prikolica mora posedovati sledeće:

1. Pripadajuću svetlosnu signalizaciju

  - Poziciona svetla napred i pozadi

  - Svetlo tablice

  - Pogazivace pravca

  - Katadioptere (nazad crveni, napred beli)

2. Zavesiice na blatobranima

3. Gume istih dimenzija i modela po osovini

4. Znak (trougao) za spora vozila

5. Nalepnicu 30km/h

Ukoliko registrujete traktor po novom zakonu pročitajte kako registrovati traktor i uraditi tehnički pregled.

]]>
[email protected] (Kako Lako) Poljoprivreda Sat, 09 Feb 2019 00:21:30 +0000
Registracija traktora 2019. Šta je sve potrebno?! https://www.kakolako.com/poljoprivreda/registracija-traktora-2019-sta-je-sve-potrebno https://www.kakolako.com/poljoprivreda/registracija-traktora-2019-sta-je-sve-potrebno Registracija traktora 2019. Šta je sve potrebno?!

Šta je sve potrebno za registraciju traktora ili kako ispuniti zahteve tehničkog pregleda po novom zakonu pitanje je većine vlasnika ovih mašina.

Naime, od stupanja na snagu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima 3. aprila2018. godine, stvari se za traktoriste značajno komplikuju, ali na kraju cilj je svakako bezbedan saobraćaj i tehnički ispravni traktori, koji su generalno starije proizodnje u našoj zemlji.

registracija traktora 2019

Registracija traktorskih prikolica 2019. Šta je sve potrebno?!

 Šta proveriti pre kupovine polovnog traktora

Da bi registrovai traktor, usled recimo promene vlasništva i sl. prvo morate da odradite tehnički pregled istog. 

Kako bi uspešno završili tehnički pregled vaš traktor mora posedovati sledeće:

1. Pripadajuću svetlosnu signalizaciju

  - Duga i kratka svetla

  - Poziciona svetla napred i pozadi

  - Svetlo zadnje tablice

  - Pogazivace pravca (napred i pozadi)

  - Rotaciono svetlo

  - Katadioptere

2. Aparat za gašenje požara

3. Zavesiice na točkovima

4. Gume istih dimenzija i modela po osovini

5. Znak (trougao) za spora vozila

6. Prvu pomoć

7. Nalepnicu 30km/h

Vlasnicima traktora s fabrički ugrađenim zaštitnim ramom na tehničkom pregledu nije potreban atest o ramu, s obzirom na to da na njima postoji odgovarajuća pločica proizvođača.

Od 1. januara 2019. svi traktori moraju da imaju dgovarajući zaštitni ram ili kabinu

Ukoliko vam je potrebna i registrovana prikolica pogledajte šta je sve potrebno za tehnički pregled traktorke prikolice.

]]>
[email protected] (Kako Lako) Poljoprivreda Sat, 09 Feb 2019 00:00:35 +0000
Nedimović: Nema afričke kuge svinja u Srbiji https://www.kakolako.com/poljoprivreda/nedimovic-nema-africke-kuge-svinja-u-srbiji https://www.kakolako.com/poljoprivreda/nedimovic-nema-africke-kuge-svinja-u-srbiji Nedimović: Nema afričke kuge svinja u Srbiji

Na teritoriji Srbije nije registrovana pojava afričke kuge svinja, ali su ipak na snazi preventivne mere, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
Ministar je naveo da za sada nismo ugroženi, ali postoji opasnost jer se radi o vrlo zaraznoj bolesti ove vrste živoitinja.

nedimovic

"Ne postoji afrička kuga na teritoriji Srbije, nije registrovana kod nas, registrovana je 30 kilometara od granice sa Rumunijom, na teritoriji te zemlje. Oni imaju problem već godinu dana i tamo ima više žarišta", rekao je ministar poljoprivrede za TV Prva.

On je naveo da se preduzimaju sve preventivne mere, među kojima je sprečavanje prodora mesa, prerađevina i svega ostalog iz zemalja koje imaju taj problem, a što može ugroziti životinjski svet.

Najveći problem je to što su divlje svinje prenosioci pa se radi preventiva sa lovačkim udruženjima, kao i Upravom za šume, naveo je Nedimović.

On je dodao da je resorno ministarstvo izdalo naredbu na osnovu koje se obavlja distribucija, uvoz mesa iz zemalja u kojima ima zaraze, a u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne afričke kuge svinja (AKS) u Srbiju.

]]>
[email protected] (Kako Lako) Poljoprivreda Fri, 08 Feb 2019 08:51:32 +0000