Kako Lako

Finansije

Finansije (3)

utorak, 15 novembar 2022 13:06

Uštedite sa novcem od kusura

Written by

Da li ste znali da godišnje od kusura možete uštedeti od 20 do 40.000din. Naime, prikupljanjem novčanica u apoenima od 10, 20 i 50 dinara koji vam se vrate od svakodevnih kupovina u prodavnicama, pekarama i sl. tokom godine, možete se nakon godinu dana počastiti nekim novim kućnim aparatom, regisracijom vozila ili kojim komadom nakita...

Iako smo već pisali o deset najpraktičnijih načina za uštedu u kućnom budžetu, primer sa prikupljanjem sitnih smo rešili da sprovedemo u praksi.

Pre svega treba da znate da smo ovaj eksperiment sproveli lično i da smo nakon nešto više od 2 godine prikupljanja novćanica od 10 do 50 dinara sakupili oko 60.000dinara. Takođe ukoliko ste u mogućnosti treba pokušati i sa apoenima od 100 ili 200din, jer će se tada ukupan iznos duplirati, odnostno utrostručiti..

kako ustedeti novac sa sitnim novcanicama

Kako sakupiti veći novac prikupljanjem sitnih novčanica

Sakupljanje novčanica treba da vam bude rutinska stvar u toku dana, tako da trebate da olakšate i prilagodite sebi sve što utiče na tu aktivnost. Dakle, nakon što se novac u sitnim apoenima nađe u vašem džepu i vi ga ponesete kući, potrebno je da imate adekvatno mesto gde ćete ga odlagati. To treba da bude mesto u kući gde se najviše krećete kako bi svaki put kada se setite da imate sitniš u džepu mogli isti da odložite na mesto. Takođe, nije loša ideja imati na poslu i eventualno u kolima imate slična mesta za odlaganje jer ćete na taj način još češće dodavati novčanice u vašu kasicu.

Trebate biti svesni i pravila da novac koji se nalazi u vašoj kasici ni u kom slučaju ne smete koristiti. Jer ako ste svesni da imate nekog sitnog novca svaki put kada za zafali za kurira, prodavnicu i sl. vaš cilj više neće imati smisla...

Da li treba da se odreknete bakšiša i čašćavanja

Naravno da ne, bakšiš i čašćavanje konobara, prodavačice, kurira i sl. nemaju nikakve veze sa vašim prikupljanjem novčanica. Svaki put kada je za to prilika budite ljubazni i počastite ljude koji rade oko vas. Iznenadićete se koliko će sitnog novca ipak da se nađe u vašim rukama ioako inače često izgovarate "zadržite kusur". 

Kako treba da izgleda vaša kasica za ušteđevinu

Kao što je već rečeno, ona treba da se nalazi pri ruci, pa je najlakše da koristite postojeću vaznu u hodniku, neku ukrasnu kutiju u dnevnoj sobi, ili pak teglu u kuhinji. Najvažnije je da je pristupačno, a lako ćete kada vam nedostaje mesta novac prebaciti negde drugde...

 

četvrtak, 24 januar 2019 11:40

Kako odjaviti izgubljene čekove

Written by

Poput bilo kog izgubljenog dokumenta i za čekove je neophodno prijaviti nestanak, ali je procedura odjave malo drugačija u odnosu na recimo gubitak platne kartice. 

Kada iz nekog razloga ostanete bez nerealizovanih čekova, potrebno je načiniti nekoliko koraka kako bi uredno te čekove i odjavili, a nakon toga bili u mogućnosti da dobijete nove.

izgubljeni cekovi odjava cekova

1. Potvrda o nerealizovanim čekovima

Za početak potrebno je da odete lično do ekspoziture Vaše banke gde ćete dobiti potvrdu o stanju nerealizovanih čekova.

2. Uplata naknade za oglašavanje u JP Službeni Glasnik

Posetite sajt Službenog glasnika, u delu sajta pod imenom Naknada za oglašavanje potražite iznos naknade za oglašavanje po jednom čeku.

U našem slučaju iznos je bio 346,50 dinara, a kako se radilo o 5 (pet) čeka, ukupan iznos naknade za uplatu bio je 1732.5 dinara.

Sračunajte svoju naknadu za čekove a nakon toga uplatite taj iznos na račun Službenog glasnika, i to:

Službeni Glasnik, Jovana Ristića 1, 11000 Beograd

Tekući račun: 160-14944-58

3. Podnošenje zahteva JP Službeni Glasnik

Kada kod sebe imate potvrdu (ili izvod) nerealizovanih čekova i uplatnicu za usluge, ostaje vam da ih pošaljete na poštansku ili email adresu Službenog glasnika. Preporučujemo Vam da uplatnicu i potvrdu skenirate, ili slikate mobilnim telefonom i iste pošaljete na email Službenog glasnika jer ćete tako ubrzati proces. 

Email adresa JP Sluđbeni Glasnik je Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., a poštanska: Jovana Ristića 1, 11000 Beograd 

4. Sačekajte potvrdu o oglašavanju i odnesite je u Banku.

Nakon nekoliko dana dobićete potvrdu o oglašavanju čekova nevažećim koju izdaje Službeni Glasnik.

Sa njom se vraćate u Vašu banku konačno odjavljujete svoje čekove. 

Ovim je cela procedura oko odjave čekova završena. Ukoliko vam je ovaj tekst pomogaopreporučite ga prijateljima deljenjem na društvenim mrežama.

 

ponedeljak, 12 februar 2018 12:42

Top 10 načina kako da uštedite

Written by

1. Štedite struju (godišnja ušteda 28.800 dinara)
Građani koji struju koriste po jeftinijoj tarifi mesečno mogu znatno da umanje račun, pod uslovom da mnoge stvari rade nakon ponoći. U Srbiji jeftinija tarifa za struju počinje da važi u zavisnosti od grada, počinje između 22 sata i ponoći, a obično traje osam sati. Savete za smanjenje računa pročitajte ovde.

Struja po jeftinijoj tarifi smanjiće vam mesečni račun i do 40 odsto. Tako da će račun od 4.000 mesečno, može biti uzmanjen za 1.600 dinara - na 2.400 mesečno.

2. Bez nervoze se za volanom (godišnja ušteda 22.200 dinara)

Ako vozite brže i nervoznije, trošićete litar do dva goriva više na 100 kilometara. Mi smo izračunali da ford fokus (2005. godište) troši šest litara u gradu normalnom vožnjom, a i do sedam litara "nervoznom" (nagla kočenja, naglo kretanje, brža vožnja). Prosečan automobil u toku godine pređe oko 15.000 kilometara godišnje, što znači da bi godišnja ušteda normalnom vožnjom bila 180 evra, odnosno približno je jednaka troškovima jedne registracije automobila.

3. Plaćajte SVE račune na vreme (godišnja ušteda 7.620 dinara)

EPS redovnim platišama odobrava popust od pet odsto ako račun plate do 25. u mesecu. Popust od pet odsto za plaćanje računa do 15. u mesecu ostvaruju i korisnici beogradskog "Infostana", a redovne platiše imaju pravo i na jeftinije karte za pozorište.

Za stan od 60 kvadrata "Infostan" je mesečno oko 8.700 dinara. Sa pet odsto popusta, redovne platiše "Infostan" svakog meseca košta 435 dinara manje. Godišnje to je 5.220 dinara uštede. Račun za električnu energiju je oko 4.000, a sa popustom iznosti 200 dinara manje, odnosno 2.400 godišnje.4. Plaćajte SVE račune na vreme (godišnja ušteda 7.620 dinara)

4. Stavite ušteđevinu u banku (godišnja zarada 2.700 dinara)
Kamate na štednju su drastično pale poslednjih godina, ako imate novac svakako vam se više isplati da ga stavite u banku, makar i sa kamatom ispod jedan odsto, nego da rizikujete držeći ga u kući. Kamata na štednju je 0,5 odsto. Štedeći u banci 5.000 evra, godišnje ćete zaraditi 22 evra. Taj iznos se duplira, ako imate bebu i stavite novac na "bebi štednju", gde su i kamate najviše - do 1 odsto godišnje.

5. Plaćajte gotovinom
Kada idete u prodavnicu, trudite se da plaćate gotovinom. Kada plaćate karticom, nemate osećaj da trošite novac, i to je upravo ono što dovodi do neplaniranog troška. Kada plaćate gotovinom, imate "opipljiv" uvid u novac koji trošite.

6. Popravite slavine (godišnja ušteda 1.080 dinara)
Verovali ili ne, neispravna slavina, osim što vas nervira jer non stop kaplje, može skupo da vas košta! Ako za minut izbaci samo deset kapi, mesečno će iznostit 170 litara vode, što je godišnje preko 2.000 litara. Dva kubika vode mesečno koštaju 90 dinara, pa je ušteda više od 1.000 dinara godišnje.

7. Ne bacajte stvari, prodajte ih
Bilo da je u pitanju mobilni telefon, ili detetov bicikl, mnogo predmeta koje posedujete imaju svoju vrednost. Korišćen Ajfon 6 se recimo može prodati za 300 evra ukoliko je u dobrom stanju. Mogu se koristiti mnogi programi za prodaju putem interneta kako bismo ipak zaradili na onome što nam više ne treba.

8. Sakupljajte sitniji novac
Novac u sitnijim apoenima koji uglavnom dolazi od kusura iz prodavnica i sl. može vas prijatno iznenaditi nakon godinu i više dana prikupljanja. O ovom primeru više možete pročitati u našem tekstu "Ušteda sa novcem prikupljenim od kusura"

9. Čitajte knjige i magazine na internetu
Ne morate uvek da kupujete knjige, jer se često mogu pronaći u PDF formatu, posebno klasici. Ukoliko imate pametni telefon ili tablet, nema mnogo razlike u držanju knjige ili gedžeta, sve dok je interesovanje za knjigu veliko. Kupovinom specijalizovanog gedžeta za čitanje, poput "Kindla" otvaraju vam se vrata kupovine e-knjiga koje su obično višestruko jeftinije od papirnih verzija.

10. Bez dodatnog tovara i klime u automobilu
Smanjite nepotrebni tovar. Nemojte nositi stvari na krovu automobila, osim ukoliko baš nije nešto od izuzetne važnosti. Ogromni krovni nosač, čak i ako na njemu ne nosite ništa, znatno povećava potrošnju goriva. Ako vam nije neophodna, isključite klimu jer povećava potrošnju.

Pri spoljašnjoj temperaturi od 27 stepeni, klima u automobilu troši 18 odsto goriva. Na godišnjem nivou kod benzinskih motora donosi dodatnu potrošnju od 5,4 odsto, dok je taj procenat kod dizelaša upola manji, posebno u gradskim uslovima.

Loading ...