Kako Lako Pedia

Kako Lako Pedia (22)

Friday, 26 April 2019 19:47

Kako posaditi orah iz semena ploda

Written by

Ukoliko ste rešili da posadite plod oraha kako bi od njega dobili novo drvo sigurno ste naišli na brojna pitanja u vezi ovakvog načina sadnje, a ukoliko ste kao i mi pokušali da na njih odgovor potražite na internetu sigurno se vaša početna namera da "prosto" posadite orah pretvorila u jednu komplikovanu proceduru za koju ni sami niste sigurni da li je ispravna.

sadnja oraha iz ljuske

Intenet je prepun načina kako da posadite orah iz semena da prosto ne znate za koji da se odlučite. Neki razbijaju ljusku pre sadnje, neki ih potapaju u vodu, neki ih čuvaju mesecima u frižideru pre sadnje... A onda slede pitanja, koliki je period mirovanja ploda oraha, koliko godina je potrebno da krene da raste, na koju dubinu se sadi... 

Iz gore pomenutih pitanja, odlučili smo se da sami probamo jedan od načina u utvrdimo da li je moguće bez prevelikih komplikacija moguće posaditi orah iz semena. I naravno, uspeli smo a evo i kako.

Sadnja oraha iz ljuske korak po korak

1. Izbor plodova za sadni materijal i čuvanje do sadnje

Za sadni materijal iskoristili smo plodove oraha koje smo prikupili krajem septembra. Za naš eksperiment sakupili smo pedesetak oraha.

Sve prikupljene orahe ostavili smo u plastičnoj kofici na suvom mestu.

2. Vreme i način sadnje

Izdvojene orahe za sadnju posadili smo u nekoliko redova na dubini do 5 cm. Primetićete u našem primeru da smo plodove sadili dosta gusto ali mi smo sadili ovo za probu, vi posadite svoje malo ređe...

Termin sadnje oraha bio je 15. novembar iste godine. Dakle, da ne bude zabune posadili smo tzv. ovogodišnje plodove oraha koje smo dva meseca pre toga prikupili ispod drveta.

sadnja oraha iz ljuske 1

3. Početak klijanja

Sredinom marta naredne godine uočili smo da su ljuske krenule da se otvaraju, a već krajem aprila izvadili nekoliko plodova koju se već pustili prve žile.

Izvadili smo ukupno četiri ploda i svi do jednog su krenuli sa rastom.

sadnja oraha iz ljuske 4

4. Nastavak

U nastavku ćemo pratit rast naših oraha i dopuniti ovaj tekst.

Budite slobodno da u komentarima pišete o svojim iskustvima i predlozima...

 

 

 

 

Fugovanje pločica je možda i najbitniji korak kod lepljenja novih pločica. Bile pločice keramičke, kamene i sl. fuga koja će se naći između njih odraziće se na njihovu lepotu i dugotrajnost.

Nanošenje fug mase mora biti urađeno kvalitetno, spojevi pločica na kojima se nalazi masa ne smeju kasnije propuštati vodu, ne smeju se roniti a ni oštećivati kasnijim čišenjem i korišćenjem...

 fugovanje plocica

Kako fugovati pločice korak po korak.

1. Priprema fug mase 

Pročitajte uputstvo sa ambalaže vaše fug mase. Uglavnom je procedura ta da nakon mešanja sa vodom, masu ostavite desetak minuta da odstoji, zatim izmešate još jednom i krenete sa nanošenjem.

fugovanje plocica mesanje fuge

2. Nanošenje fug mase

Fug masa se po pravilu nanosi gletericom za fug masom. Međutim, mi vam otkrivamo jedan trik pomoću koga ćete fugovati i bolje od većine iskusnih majstora. 

Naime, uzmite jedan čist vrh tube za silikon i zasecite njegov vrh tako da vam rupica koja ostane bude približne debljine željne fuge. Nakon toga uzmite kesu za zamrzivač i probušite jedan njen ćošak kroz koji ćete umetnuti vrh tube i isti pričvrtiti lepljivom trakom. 

fugovanje plocica priprema alata

Napunite kesu fugom, prislonite vrh uz kanal između pločoca i krenite sa nanošenjem.

fugovanje plocica nanosenje fuge

Vodite računa da popunite sve kanalčiće, primetićete da za razliku od nanošenja fuge gletericom, mnogo je manje umazanih pločica koje se kasnije moraju duže čistiti a naravno samim tim je i utrošak fuge manji.

3. Čišćenje fuga

Nakon nanošenja fuga, potrebno je da mokrrim sunđerom obrišete višak fug mase koji se nalazi na ploicama. Najlakše je da uzmete lavor vode i sa više ispiranja sunđerom sperete fugu.

Ostavite fuge da se osuše još jedno sat vremena a nakon toga iste možete obrisati džogerom...

fugovanje plocica dzoger

 

Saturday, 09 February 2019 02:39

Kako do najpovoljnijeg stambenog kredita

Written by

Šta sve treba da znate o bankama i njihovim ponudama za stambene kredite, kako odabrati najbolju banku, kako smanjiti kamatu, sprečiti neplanirane troškove. Ne dozvolite da vas zavaravaju bankarski službenici, ne verujte u njihove "dobronamerne" predloge i ne brzajte. 

povoljni stambeni krediti

Ukoliko već razmšljate o stambenom kreditu, od izuzetnog značaja je da ovoj ideji priđete sa posebnom pažnjom i hladne glave. Prvenstveno jer ovakav tip kredita obično traje po 20 i više godina pa budite svesni toga da i najmanji previd može da vas ugrozi na dugoročnom planu.

Izbor banke

Za potrebe vašeg kredita informisačete se na sajtovima banaka, gde ćete otprilike i saznati koje su ponude na prvi pogled najpovoljnije. Nemojte se zavaravati da su najpovoljnije one banke koje zvanično nude najmanje kamate, pa samim tim nemojte u startu odbaciti i one manje povoljne. Za početak ostanite na "širem" spisku i istražujte. 

Pri kontakt sa bankom

Odlazak u svaku od banaka će vam sigurno oduzeti mnogo vremena, prvenstveno jer su šalteri za stambene kredite uglavno isti oni šalteri i za keš kredite, dozvoljene minuse, obnove kartica i sl.. Iz tog razloga najpametnije je prvo zakazati sastanak telefonom.

Još jedan od načina je da prikupite kontakt mailove svih banaka koje su vam interesantne i da im pošaljete mail u kome ćete osim upita za stambeni kredit, ukratko opisati vašu nekretninu, njenu okvirnu cenu, vaša primanja, posao i sl... Generalno sve ono što vas u banci kao klijenta inače pitaju i što vole da znaju...

Zašto je ovo bitno, pa prevenstvno jer će vas banke same kontaktirati i zakazati vam sastanak i svakako će unapred saznati da ste vi na isti način kontaktirali i njihovu konkurenciju pa će kao odgovor na to verovatno pripremiti bolje uslove ukoliko utvrde da ste ozbiljan klijent. Drugo, službenik banke će najverovatnije dobiti informaciju iz svoje centrale da ste vi kontaktirali banku, pa će isto tako kada odete morati i da obrazloži zašto niste zainteresovani... Ovo samo može da vam pomogne i donese vam povoljniju ponudu kreditiranja...

Pregovori 

Nakon što ste obišli sve ekspoziture banaka sa kojima ste kontaktirali i dobili određene ponude, sačekajte desetak dana pre nego što ponovo suzite spisak potencijalnih banaka. U tih desetak dana najverovatnije će vas već zvati iz većine banaka u kojima ste bili i nuditi vam još povoljnije uslovem ili samo proveriti da li ste odlučili da im ukažete poverenje.

Ponovni obilazak ekspozitura

Nakon desetak dana prikupljanja ponuda i razmatranja, izaberite nekoliko ekspozitura koje vam deluju najpovoljnije sa uslovima i zakažite sastanak. Obratite pažnju na obračun EKS jer vam tu ulaze gotovo svi sporedni troškovi oko vašeg kredita. Nemojte gledati isključivo NKS koja se uglavnom reklamira. Detaljnije o obračunima kamate i potrebnim papirima možete pročitati ovde. Vodite računa da kad vam kažu da je održavanje kredita besplatno, ne uvedu jednokratni trošak obrade i obratno. Proverite da li je moguća prevremena otplata kredita, da li je obavezno životno osiguranje, koliko košta procenitelj i dr.. Obavezno tražite plan otplate kredita i detaljno ga prostudirajte mesec po mesec, primetićete da povremeno postoje dodatni troškovi osiguranja, procenitelja, godišnjeg održavanja... Ako je potrebno i slažite da vam ostale banke nude neke stari povoljnije i da razmišljate da prihvatite takvu vrstu ponude. 

Obratite pažnju na troškove održavanja računa, platnih kartica, mobilne aplikacije... Gotovo svaka banka vas primorava da svoju platu primate na njen račun te ćete tokom perioda otplate kredita morati da plaćate obaveze na koje možda i niste navikli u vašoj trenutnoj banci. 

Izbor kreditne partije

U narednih par dana još jednom proverite svaki od planova otplate kredita kao i troškovnike koje ste dobili tokom vaših obilaska. Moguće je da će vas u tom periodu naknadno kontaktirati neka od banaka koje ste posećivali. Možda dobijete još neku ponudu.

Kada ste sigurni da ste se konačno odlučili, još jednom sa bankarskim službenikom prođite kroz detalje ugovora. Podsećamo vas da svaku nejsnoću razjasnite sada jer nakon potpisivanja ugovora više nemate mogućnosti da bilo šta promenite. 

Ukoliko imate prijatelja koji je imao iskustva sa stambenim kreditom pravi je trenutak da malo popričate na tu temu, a ako on slučajno radi u banci, zaobićite ga...

Srećno!

 

Thursday, 31 January 2019 02:18

Kako da vidim skicu parcele

Written by

Ukoliko želite da proverite svoju katastarku parcelu, ili da dođete do skice katastarske parcele bez odlaska u kastastar, to možete jednostavno uraditi preko internet portala po imenu Geo Srbija koji je od nedavno dostupan za sve korisnike naše zemlje.

katastarska parcela

Klikom na sledeći link Geo Portal Srbija otvoriće vam se mapa na kojoj ćete jednostavno pronaći svoju parcelu.

Takođe na ovom sajtu možete naravno proveriti vlasništvo nad svojim parcelama, kao i njihovu veličinu oblik i sl...

Nedavno smo u tekstu Kako proveriti vlasništvo poljoprivredne parcele pisali o ovome što je gotovo ista stvar kao i kada tražite katastarsku parcelu...

Da bi saznali ko je vlasnik parcele, morate samo da znate broj parcele u okviru opštine i katastarske opštine, na kojoj se nekretnina nalazi ili adresu nepokretnosti (ulica i kućni broj).

Budite bez brige, ovo uopšte nije komplikovano, jednostavno odete na web adresu Katastra, kliknete na javni pristup i izaberite opštinu kojoj željena nepokretnost pripada. Unosom tačnih podataka (ime, prezime i adresa vlasnika nepokretnosti) dobićete tražene informacije o svojoj parceli.

Ukoliko želite da vidite mapu sa parcelama, njihovim brojevima i veličinom, potrebno je da posetite Geo Portal i jednostavno na mapi pronađete željene parcele. Klikom na njih dolazite do željenih informacija.

Saturday, 26 January 2019 20:21

Iverica ili medijapan?! Razlike i prednosti

Written by

Postoji više vrsta iverica, kao i medijapana ali generalno ono što se može izdvojiti kao prednosti i mane pogledajte u sledećoj podeli...

iverica ili medijapan

MEDIJAPAN
Medijapan možete birati u raznim bojama, čak je moguće izabrati i sa šarama.

Takođe sami birate i način obrade ivica kuhinje. Kod medijapana se možete odlučiti za visoki sjaj koji poseduje veliku otpornost na habanje i ne može se tako lako oštetiti u odnosu na ivericu. Medijapan karakteriše veća gustina i čvrstoća i velika otpornost na vlagu. Jedna od mana medijapana je svakako nešto viša cena.

Ukoliko se odlučite da Vam cela kuhinja bude od medijapana to će Vas mnogo više koštati nego da su samo krila kuhinje od ovog materijala.

IVERICA

Za razliku od ostalih materijala iverica je svakako najjeftiniji materijal od koga se može napraviti kuhinja.

Na tržištu možete naći razne vrste boja i dezena. Ukoliko se barem malo razumete u ovaj posao i imate potreban sitni alat i već gotove komade od iverice i obrađene ivice veoma lako posao možete i sami završiti.

Ako govorimo o manama iverice to je svakako niska otpornost na habanje i ne mogućnost postizanja visokog sjaja.

Thursday, 24 January 2019 11:40

Kako odjaviti izgubljene čekove

Written by

Poput bilo kog izgubljenog dokumenta i za čekove je neophodno prijaviti nestanak, ali je procedura odjave malo drugačija u odnosu na recimo gubitak platne kartice. 

Kada iz nekog razloga ostanete bez nerealizovanih čekova, potrebno je načiniti nekoliko koraka kako bi uredno te čekove i odjavili, a nakon toga bili u mogućnosti da dobijete nove.

izgubljeni cekovi odjava cekova

1. Potvrda o nerealizovanim čekovima

Za početak potrebno je da odete lično do ekspoziture Vaše banke gde ćete dobiti potvrdu o stanju nerealizovanih čekova.

2. Uplata naknade za oglašavanje u JP Službeni Glasnik

Posetite sajt Službenog glasnika, u delu sajta pod imenom Naknada za oglašavanje potražite iznos naknade za oglašavanje po jednom čeku.

U našem slučaju iznos je bio 346,50 dinara, a kako se radilo o 5 (pet) čeka, ukupan iznos naknade za uplatu bio je 1732.5 dinara.

Sračunajte svoju naknadu za čekove a nakon toga uplatite taj iznos na račun Službenog glasnika, i to:

Službeni Glasnik, Jovana Ristića 1, 11000 Beograd

Tekući račun: 160-14944-58

3. Podnošenje zahteva JP Službeni Glasnik

Kada kod sebe imate potvrdu (ili izvod) nerealizovanih čekova i uplatnicu za usluge, ostaje vam da ih pošaljete na poštansku ili email adresu Službenog glasnika. Preporučujemo Vam da uplatnicu i potvrdu skenirate, ili slikate mobilnim telefonom i iste pošaljete na email Službenog glasnika jer ćete tako ubrzati proces. 

Email adresa JP Sluđbeni Glasnik je This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., a poštanska: Jovana Ristića 1, 11000 Beograd 

4. Sačekajte potvrdu o oglašavanju i odnesite je u Banku.

Nakon nekoliko dana dobićete potvrdu o oglašavanju čekova nevažećim koju izdaje Službeni Glasnik.

Sa njom se vraćate u Vašu banku konačno odjavljujete svoje čekove. 

Ovim je cela procedura oko odjave čekova završena. Ukoliko vam je ovaj tekst pomogaopreporučite ga prijateljima deljenjem na društvenim mrežama.

 

Wednesday, 19 December 2018 20:04

Kako da provetrim prostoriju od duvanskog dima?!

Written by

Koliko ste samo puta bezuspešno pokušavali da neutrališete ovaj neprijatni miris? Ove metode rešavaju vaš problem:

duvanski dim

1. Pesak za mačke

Ljubitelji mačaka, koji ovu životinju drže u svojoj kući, mogu se poslužiti ovim trikom za elimisanje neprijatnog mirisa duvana. Uzmite njen pesak, stavite ga u pikslu i odmah ćete vidjete promjene. Miris opušaka će nestati.

2. Sirće i ugalj

Sirće je već poznato kao odlično sredstvo za čišćenje, ali i neutralizovanje neprijatnih mirisa. Ako želite da miris duvana nestane, sipajte sirće u nekoliko posuda koje treba da rasporedite po kući. Ako vam je nesigurno da vam tečnost stoji, onda možete ugalj možete izmrviti i na isti način ga postaviti u prostorije doma u kojima se puši.

3. Sijalice

Ovo je još jedan sjajan trik koji ne iziskuje nikakvo trošenje budžeta. Dok su sijalice hladne, prije paljenja, poprskajte ih sa malo parfema. Kada se bude zagrejala, miris će se proširiit celom prostorijom.

4. Lavanda kesice

Kada je reč o garderobi u koju se uvukao miris duvana, prvo bi trebalo da je ostavite na otvorenom, najbolje na terasi, a potom ih uredno složite i dodate vrećice sa sežom lavandom.

5. Soda bikarbona

Soda bikarbona je još jedno jednostavno rješenje za neutralisanje neprijatnih mirisa. Možete je posuti po svemu što ne miriše prijatno, ostaviti da odstoji preko noći, a potom je jednostavno usisati.

Wednesday, 28 November 2018 16:34

Navodnjavanje biljaka pomoću SMS poruke i interneta

Written by

Evidentno je da moderne tehnologije danas igraju važnu ulogu u svim privrednim delatnostima, te ni poljoprivreda nije izuzetak. Različiti računarski programi i mobilne aplikacije svojim mnogobrojnim funkcijama olakšavaju obavljanje poljoprivrednih poslova, omogućavajući pritom veće prihode uz znatnu uštedu vremena i smanjenje fizičkog napora.

 navodnjavabhe plastenika preko telefona

Jedan od takvih tehnoloških rešenja je i „Smart Watering sistem“ pomoću kojeg se odvija daljinska kontrola navodnjavanja obradivih površina.

Naime, ovaj sistem je kontroler za navodnjavanje koji poljoprivrednicima omogućava daljinsku kontrolu nad sistemom za navodnjavanje sa mobilnog telefona.

Pored osnovih funkcija koje podrazumevaju uključivanje navodnjavanja i programiranje njegovog trajanja, ovaj sistem ima mogučnost da meri vlažnost zemljišta, nivo vode i da daje alarme o nestanku električne energije i niskoj vlažnosti zemljišta. Takođe, postoji i opcija daljinskog doziranja prihrane kroz sistem za navodnjavanje putem dozer pumpi ili venturi sistema.

„U Smart Watering kontroleru se nalazi SIM kartica na čiji broj se šalju komande. Kontroler će odreagovati u skladu sa primljenom komandom. Sistem prima komande putem GSM mreže i on je podešen tako da na svaku komandu izvrši određenu operaciju.

Nakon izvršenja svake komande koju dobije, sistem daje odgovor vlasniku o tome šta se na parceli zapravo dešava, bilo da se radi o uključivanju zalivanja ili o proveri vlažnosti zemljišta. Slično je i sa alarmima koje daje vlasniku, ukoliko se detektuje niska vlažnost zemljišta ili dođe do nestanka električne energije na parceli, sistem šalje vlasniku SMS poruku o tome“, rekao je Lazar Jovanović, idejni tvorac ovog sistema.

Monday, 26 November 2018 12:51

Kako prepoznati bolesne bubrege

Written by

Oboljenja bubrega se mogu od samog početka ispoljiti burnom simptomatologijom, ali isto tako mogu dugo trajati bez ikakvih simptoma i znakova bolesti. Zavisiće od toga da li je oštećen samo jedan ili oba bubrega, od vrste oboljenja, od otoka, ali i mogućih komplikacija.

bolesti bubrega

Ipak neki subjektivni simptomi mogu pobuditi sumnju da se nešto dešava sa bubrezima, pa nije na odmet malo obratiti pažnju i oslušnuti sopstveni organizam. U urinu se gotovo obavezno prikazuju izvesne promene kod poremećaja rada bubrega. Uz redovne lekarske preglede i samoposmatranje, neke bubrežne bolesti se mogu otkriti na samom početku.
bubrezi

Otoci
Jedan od prvih karakterističnih znakova da bubrezi ne funcionišu su otoci. Nastaju zbog toga što se suvišna voda nagomilava ui međućelijskom prostoru, jer ne može da se izluči u dovoljnoj količini na prirodan način – putem bubrega. Osim toga otežano je i izlučivanje soli (natrijumovih, hloridnih, kalijumovih, kalcijumovih jona), pa se dodatno povećava difuzija tečnosti u međućelijski prostor, što povećava otoke.
Nisu svi otoci bubrežnog porekla, mogu se javljati i kod srčanih, endokrinih bolesti, kod smetnji oticanja limfe, kod alergija, bolesti jetre, infekcija, čak i kod gladovanja. Ako su ograničeni na jedan deo tela npr. podlaktica jedne ruke, verovatnije je reč o alergijskoj reakciji ili infekciji ili ujedu insekta i drugoj vrsti povreda kože.
Na bubrežne otoke se sumnja kad se javljaju otečeno lice, šake, uglavnom u jutarnjim satima, po buđenju. Otoci su najizraženiji na delovima tela sa rastresitim vezivnim tkivom, kao što su očni kapci (i donji i gornji), šake, stopala, oko gležnjeva, nekad čitavo telo. U teškoj bubrežnoj disfunkciji tečnost se nakuplja i u telesnim šupljinama ( srčanoj, plućnoj, trbušnoj maramici) ometajući rad vitalnih organa.
Karakteristika bubrežnih otoka je da su na dodir topli, koža je bleda, a pritiskom prsta na otečeni predeo ne ostaje otisak prsta. Nemaju veze sa položajem tela.
Povećanje telesne mase
Povećanje telesne mase kod bubrežnih bolesnika nastaje zbog prekomernog nakupljanja tečnosti, koju bubrezi ne uspevaju da izluče. Bolesnik je vidno otečen, povećavaju mu se obimi i oblik tela. Postaju “okrugli” i teško se kreću.
Telesna masa se često znatno uvećava ,ali je retko prvi znak, obično se javlja kod komplikacija ili uznapredovale bubrežne bolesti.

Zadah iz usta
Neprijatan zadah iz usta potiče od azotnih materija, koje se inače eliminišu preko bubrega. Kako bubrezi ne rade dovoljnim kapacitetom da bi se oslobodili štetnih i toksičnih metabolita, kao što su urea, kreatinin, mokraćna kiselina, onda ih organizam oslobađa kako može – preko sistema organa za varenje. I to počev od usne duplje.
Preko sluzokože usne šupljine se eliminišu azotne materije, pa dah ima miris amonijaka. Nekad je toliko intenzivan da ga osete i bolesnik i svi u okolini njega.
Amonijakalni zadah je znak teškog oštećenja bubrega, terminalne faze bubrežne bolesti i javlja se kod onih koji dugo boluju od neke od bolesti bubrega.

Izgled kože
Koža bubrežnog bolesnika ne mora ,ali može biti drugačija. Uglavnom su bledi, podbulog i otečenog lica ili bledo-sivo-žutog tena. Može se pojaviti i svrab kože.
Opšte tegobe
Malaksalost, slabost, nedostatak energije, smetnje spavanja, gubitak apetita, promenjivo raspoloženje, slabost u rukama i nogama, povišena telesna temperatura i groznica… znaci koji mogu, ali ne moraju obavezno da ukazuju na obolele bubrege.
Javljaju se u sklopu skoro svih oboljenja, ponekad čak i kod zdravih.

Visok krvni pritisak
Povišen krvni pritisak ili hipertenzija je najčešće primarna tj. nepoznatog uzroka. Normalne vrednosti su 120/80, s tim da su dozvoljena manja odstupanja kod starijih osoba. Ipak, kada je iznad 160/95 mora se započeti lečenje, upravo da bi se sprečile promene na organima i njihovim krvnim sudovima (npr.bubrežnim).
Hipertenzija se može javiti i kao posledica neke druge bolesti. Vrlo često je uzrok povišenog pritiska oboljenje bubrežnih krvnih sudova. Suženje (stenoza) bubrežne arterije može biti uzrokovano aterosklerozom ili promenama u zidu arterije. Dakle, oštećeni bubrezi su uzrok tzv. nefrogene hipertenzije.
Oštećenja bubrežnih glomerula nastaju kao posledica dugotrajne hipertenzije ili razvoja maligne hipertenzije, kod koje je dijastolni (donji) pritisak izuzetno visok, preko 120 i ne reaguje na terapiju.
Simptomi renalne hipertenzije su simptomi povišenog pritiska: glavobolja, slabost, malaksalost, smetnje vida. Kod oštećenih bubrega se mogu javiti različite promene u sastavu i količini mokraće.
Hipretenzija bubrežnog porekla se otkriva slučajno ili kada nastupe komplikacije tj. kad dođe do disfunkcije oba bubrega. Kod dijagnostike povišenog pritiska, pre započetog lečenja treba ispitati morfologiju i funkciju bubrega i na taj način otkriti da li je hipertenzija esencijalna (primarna) ili uzrokovana oboljenjem nekog drugog organa (sekundarno nastala).

Količina mokraće
Normalna količina izlučene mokraće u toku jednog dana je oko 1,5 do 2l. Zavisi od količine unete tečnosti i od gubitka iste na druge načine (znojenjem, krvarenjem, stolicom, disanjem…).
U bolestima bubrega može da se pojavi veća odnosno manja količina mokraće, kao i da izlučivanje mokraće potpuno prestane. Izlučivanje količine veće od 2l dnevno naziva se poliurija, a smanjeno izlučivanje, manje od 500ml dnevno oligurija, dok je prestanak izlučivanja ili izlučivanje manje od 100ml urina nazvano anurija.

Izgled mokraće
Osim što se menja količina izlučene mokraće, u obolelim bubrezima promenjena je i njihova koncentraciona moć. Zato se izlučuje manje ili više koncentrovana mokraća, što se može uočiti promenom njene boje.
Previše razređena mokraće je svetla, gotovo providna, a suviše koncentrovana tamno žuta do smeđa.
U zastoju izlučivanja žuči mokraća je boje tamnog piva. Može se pojaviti i crvena boja mokraće. Ako ste jeli jako obojene namirnice (kao npr.cveklu) boja urina verovatno potiče od nje. Međutim, alarmantno je ako je u pitanju krv u mokraći, kada se obavezno treba javiti lekaru.

Krv u urinu
Pojava krvi u urinu može biti očigledna, u vidu ružičaste ili svetlo crvene mokraće ili biti prisutna, a da to nije vidljivo golim okom. Tek se laboratorijskim pretragama otkriva povećan broj eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) u mokraći. Normalno je da ih bude 2-3, najviše 5 eritocita. Višak predstavlja tzv. hematuriju.
Krv može imati poreklo u oštećenju bubrega ili povredi mokraćnih puteva i mokraćne bešike. Pregledom uzorka urina pod mikroskopom videće se sveži ili deformisani eritrociti. Eritrociti promenjenog oblika potiču iz bubrega ili bubrežnih karlica, a sveži iz nižih partija mokraćnog sistema, iz mokraćovoda ili bešike. A uzrokovani su najrazličitijim agensima – od mikroorganizama do benignih i malignih tumora.
U svakom slučaju kada se primeti crvena mokraća znak je da se treba obratiti lekaru.

Bolovi
Bolovi koji potiču od bubrega su lokalizovani u slabinskom (lumbalnom) delu. Javljaju se tupi, povremeni ili stalni bolovi, a mogu da se jave jaki, oštri bolovi tipa kolika.
Bubrežne kolike su karakteristične za prisustvo “kamena u bubregu “. To su bolovi koji počinju u slabinskom predelu, a mogu da se šire prema pupku, prema grudnom košu ili u prepone ili u mokraćnu bešiku. Ne prestaju, ali se menja njihov intenzitet, postepeno dostižu maksimum, pa se malo stišavaju, zatim opet pojačavaju.

Krvna slika

Pregled kompletne krvne slike može ukazati na problem sa bubrezima. Neki od nalaza koji pobuđuju sumnju ili su siguran znak obolelih bubrega su:

Malokrvnost – bubrezi luče eritropoetin koji stimuliše stvaranje eritrocita. Osim toga, zbog učestalih krvarenja u poodmaklim fazama bubrežne disfunkcije može se razviti malokrvnost.
Azotne materije – povišene koncentracije uree, kreatinina i mokraćne kiseline iznad referentnih vrednosti..
Hipoproteinemija je smanjenje koncentracije ukupnih proteina u krvi, udružena je sa proteinurijom. Proteinurija je izlučivanje belančevina putem mokraće. Proteini se pojavljuju u urinu kada su oštećeni glomeruli, kod hipertenzije, mada je proteinurija česta i kod gladovanja, trudnoće… Neophodno je odrediti daljim analizama koji tačno proteini napuštaju krvotok putem mokraće i zbog čega. Treba uraditi elektroforezu proteina i dodatna ispitivanja da bi se odredila tačna dijagnoza, a za dokazivanje prisustva protein u urinu mogu se koristiti obične trake za urin.
Lipidi – povećanje lipida u krvi je odgovor na bubrežni gubitak proteina. Organizam kompenzuje njihov nedostatak stvaranjem lipoproteina, sastavnih elemenata lipida ,pa se samim tim povećava i njihova koncentracija.

Saveti
Neki od ovih znakova su vrlo važni, jer pobuđuju sumnju da nešto nije u redu sa radom do tada zdravih bubrega. Neki se javljaju u već razvijenoj (i dijagnostikovanoj) bolesti, pa imaju značaj u praćenju poboljšanja i pogoršanja bolesti.
Važno je razlikovati bubrežne od srčanih otoka koji su i najčešći. Srčani su hladni, crveni, najizraženiji na nogama, gde je cirkulacija najslabija zbog uticaja gravitacije. Pritiskom na otok potkolenice ostaju otisci vrhova prstiju.

Upozorenja
Lečenje hipertenzije ima poseban značaj, jer upućuje na postojeći problem sa bubrezima, a sasvim sigurno da istom doprinosi, u slučaju nelečenja.
Pre preduzimanja bilo kakvih pokušaja lečenja obavezno konsultovati lekara.

Poljoprivredno gazdinstvo koje je upisano u Registar može da bude u aktivnom ili pasivnom statusu.

Do prelaska u pasivan status dolazi iz više razloga. U nastavku možete saznati i kojih to tačno.

Registracija poljoprivrednog gazdinstva

1) ako nosilac poljoprivrednog gazdinstva ne podnese blagovremeno zahtev za obnovu registracije;

# u tom slučaju pasivan status traje do obnove registracije za narednu godinu #

2) ako prestane neki od uslova za upis, odnosno obnovu registracije;

# u tom slučaju pasivan status traje do ponovnog sticanja uslova za upis, odnosno obnovu registracije #

3) u slučajevima neizvršavanja preuzetih obaveza kada je to predviđeno posebnim propisima kojima se uređuju mere za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje (ako ne otplati dospeli kratkoročni kredit ili kasni sa otplatom rate dugoročnog kredita najmanje 90 dana, odnosno zakupa za zakupljeno poljoprivredno zemljište u državnoj svojini i ne pridržava se drugih ugovornih obaveza po ugovoru o zakupu, ne vrati višak sredstava dobijenih na osnovu podsticaja i dr.);

# u tom slučaju pasivan status traje do otklanjanja navedenih razloga #

4) ako se utvrdi da je poljoprivredno gazdinstvo dalo neistinite podatke u zahtevu za upis, odnosno obnovu registracije ili promenu podataka u Registru, ili u zahtevu za korišćenje podsticajnih sredstava, kao i u priloženoj dokumentaciji, a ti podaci imaju uticaja na ostvarivanje prava na podsticaje;

# u tom slučaju pasivan status traje tri godine od donošenja rešenja o određivanju pasivnog statusa #

5) u slučaju nepridržavanja propisa, i to:

– dostavljanja netačnih podataka koji se odnose na ostvarivanje prava, posle odobravanja sredstava, u postupku stalne inspekcijske kontrole,

# u tom slučaju pasivan status traje pet godina od donošenja rešenja o određivanju pasivnog statusa #

– nepridržavanja ugovornih obaveza po ugovorima sa Ministarstvom,

– dostavljanja finansijsko-knjigovodstvenih dokumenata sa podacima koji nisu u skladu sa podnetim zahtevom i sa važećim zakonskim propisima,

– falsifikovanja dokaza koji su u vezi sa predmetom podsticaja,

– otuđenja predmeta koji je nabavljen sredstvima podsticaja kao i nečuvanja dokumentacije pre ugovorenog roka, suprotno propisu za dodelu podsticaja,

– ostvarivanja prava na podsticaje za druga lica,

– podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za istu svrhu po više propisa u tokukalendarske godine,

– ometanja inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora ili onemogućavanje inspekcijske kontrole,

– korišćenja poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova,

– ometanja poseda poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova,

– ometanja postupka javnog nadmetanja prilikom davanja poljoprivrednog zemljišta u državnojsvojini u zakup,

– davanja zakupljenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u podzakup, odnosnoprivremeno korišćenje,

– vršenja investicionih radova na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini ili menjanja načina njegovog korišćenja bez saglasnosti zakupodavca – Ministarstva,

– ispuštanja i odlaganja opasnih i štetnih materija na poljoprivrednom zemljištu i u kanalima za navodnjavanje i odvodnjavanje,

-korišćenja obradivog poljoprivrednog zemljišta od prve do pete katastarske klase u nepoljoprivredne svrhe,

– vršenja eksploatacije mineralnih sirovina, odnosno odlaganja jalovine, pepela, šljake i drugihopasnih i štetnih materija na poljoprivrednom zemljištu bez prethodno pribavljene saglasnostiMinistarstva i bez plaćene naknade za promenu namene,

– menjanja namene obradivom poljoprivrednom zemljištu u nepoljoprivredne svrhe bez plaćanja naknade za promenu namene,

– ispaše stoke na tuđem poljoprivrednom zemljištu,

– spaljivanja organskih ostataka posle žetve useva ili pričinjavanje poljske štete na usevima,sadnicama, kao i svako drugo oštećenje na poljoprivrednom zemljištu,

– privođenja poljoiprivrednog zemljišta odgovarajućoj nameni, odnosno osposobljavanjakorišćenog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju bez projekta rekultivacije poljoprivrednogzemljišta, vršenja rekultivacije bez projekta rekultivacije poljoprivrednog zemljišta,

– korišćenja biološki nerazgradive folije na obradivom poljoprivrednom zemljištu,

– podizanja veštačkih livada na obradivom poljoprivrednom zemljištu četvrte i pete katastarskeklase, odnosno podizanja šuma na obradivom poljoprivrednom zemljištu bez prethodno pribavljene saglasnosti Ministarstva,

– izvođenja melioracija livada i pašnjaka, pretvaranja neobradivog poljoprivrednog zemljišta uobradivo, poboljšanja kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta bez projekta,

-menjanja namene i drugog oblika raspolaganja na zemljištu koje je preneto selima na korišćenje, izuzev izgradnje ribnjaka,

– koji se odnose na proizvodnju i promet vina, rakije i drugih alkoholnih pića i piva,

– koji se odnose na prizvodnju i promet etanola,

– koji se odnose na bezbednost hrane, zdravlja biljaka, biljnih proizvoda i propisanih objekata,koje se skladišti, seje, sadi, prizvodi, dorađuje, prerađuje i stavlja u promet,

– započinjanja upotrebe genetički modifikovanih organizama i proizvoda od genetičkimodifikovanih organizama u zatvorenim sistemima, namerno uvođenje u životnu sredinu, stavljanje u promet ili gajenje u komercijalne svrhe bez odobrenja Ministarstva,

– neuništavanja otpada koji sadrži, sastoji se ili je dobijen od genetički modifikovanih organizama, kao i otpada koji je nastao upotrebom genetički modifikovanih organizama uz prisustvo ovlašćenog lica tako da genetički modifikovani organizam više ne bude sposoban za razmnožavanje i prenos genetičkog materijala na druge vrste.

# u tim slučajevima pasivan status traje tri godine od donošenja rešenja o određivanju pasivnog statusa#

– nekorišćenja poljoprivrednog zemljišta po pravilima kodeksa dobre poljoprivredne prakse,nekorišćenja poljoprivrednog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju,

– nevršenja, po potrebi, a najmanje svake pete godine kontrole plodnosti obradivogpoljoprivrednog zemljišta i nevođenje evidencija o količini mineralnih đubriva i pesticida unetih u obradivo poljoprivredno zemljište od prve do pete katastarske klase,

– nedozvoljavanje napajanja stoke i držaocima stoke koji ne koriste pašnjake na kojima se nalaze vode za napajanje stoke, a prirodno su upućeni na iskorišćavanje vode na tim pašnjacima,

# u tim slučajevima pasivan status traje dve godine od donošenja rešenja o određivanju pasivnog statusa #

– koji se odnose na predaju mleka,

– o obeležavanju i registraciji životinja, odnosno propisanih mera u pogledu zaštite zdravlja i dobrobiti ţivotinja.

# u tim slučajevima pasivan status traje jednu godinu od donošenja rešenja o određivanju pasivnog statusa #

6) ako se utvrdi da naslednik nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koji je iz prvog naslednog reda i član je njegovog domaćinstva preduzima radnje navedene u pasusu 5) ovog teksta.

Ako se utvrdi da su se stekli uslovi za određivanje pasivnog statusa poljoprivrednog gazdinstva iz uslova navedenih u pasusima 4) i 5) ovog teksta, pasivni status se određuje tom gazdinstvu i poljoprivrednom gazdinstvu koje je sa njim pravno povezano.

Ako je poljoprivredno gazdinstvo u pasivnom statusu ne može da ostvaruje mere za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje, na koje bi imalo pravo prema posebnim propisima, niti zemljišni fond može da bude predmet upisa drugog poljoprivrednog gazdinstva. Podneti zahtev poljoprivrednog gazdinstva u pasivnom statusu za korišćenje podsticaja se odbija kao neosnovan.

Tekst kreiran na osnovu Pravilnika o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva koji je objavljen u “Službenom glasniku Republike Srbije”, broj 17/13).

Page 1 of 2
uzivo televizija
Loading ...