Kako Lako

Kako Lako Pedia

Kako Lako Pedia (27)

Kontrola grejanja u objektu pomoću wifi opreme za merenje, regulaciju i kontrolu može u velikoj meri uticati na efikasnost i ekonomičnost istog. Naime, ugradnjom wifi opreme na uređajima za grejanje (Uljani radijatori, Norveški radijatori, Klima uređaji, Grejalice) ili kompletnim sistemima, omogućili ste potpunu kontrolu temperature i potrošnje u vašem objektu.

ukljucivanje grejanja preko aplikacije na telefonu

Na kojim uređajima za grejanje se može ugraditi sistem kontrole preko mobilnog telefona?

Wifi opremu za merenje i regulaciju temperature možete ugraditi na svaku vrstu električnih grejnih uređaja. Razlike u povezivanju gotovo da nema, jedino je važno da se za svako grejno telo posebno odabere wifi prekidač adekvatne snage.

Princip i šemu elektro povezivanja uređaja dobijate u uputstvu uređaja, postoji nekoliko modela wifi kontrolera pa je potrebno da u skladu sa svojim potrebama i mogućnostim odaberete odgovarajući.

Koji tip WiFi prekidača je najbolji za ugradnju na električnim radijatorima?

Mi smo u našem slučaju odabrali wifi prekidač model Sonoff TH16, 220v, 15A maksimalne struje što je i više nego dovoljno za grejna tela od oko 2kW. Ovaj prekidač meri temperaturu i vlažnost u prostoriji, može regulisati svoj izlaz i preko vrednosti temperature i preko vlažnosti. U okviru opcija prekidača možete podesiti efektivno vreme korišćenja, dodati još korisnika, dozvoliti im određen pristup kontrole i sl.

Kakvi tipovi WiFi prekidača za grejanje postoje?

Postoji više tipova WiFi prekidača koji se mogu razlikovati na više načina.

Pre svega potrebno je prvo izabrati prekidač dovoljne snage za grejno telo koje će biti povezano na njega. Zatim potrebno je odabrati da li će prekidač meriti samo temperaturu, vlažnost i temperaturu, da li je potrebno merenje potrošnje električne energije, da li su potrebne dodatne zaštite i sl. Na kraju tu je i više oblika i dimenzija uređaja, pa u zavisnosti od mesta ugradnje samog uređaja treba znati da li će on biti ugrađen u neku zaštitnu kutiju, ili možda montiran na din šin u nekom elektro ormanu, ili je potreban u obliku automatskog osigurača radi ugradnje u samu osig. tablu itd..

Kako funkcioniše sistem kontrole grejanja preko mobilne aplikacije i wifi prekidača?

Aplikacija na vašem mobilnom telefonu preko wifi internet mreže i servera komunicira sa pametnim prekidačima na vašim grejnim uređajima. Za svako grejno najbolje je povezati po jedan wifi prekidač posebno, iz razloga što sa više posednim wifi prekidača imate mogućnost efikasnije regulacije grejanja. Sve informacije o stanju i statusu vaših uređaja možete videti u vašoj aplikaciji, odakle možete sa njima upravljati u ručnom ili automatskom režimu. Svi tipovi wifi prekidača su kompatibilni jedan sa drugim i broj uređaja koje možete dodati u aplikaciju nije ograničen.

 

 

 

četvrtak, 24 decembar 2020 23:49

Kako da kreirate svoj QR kod

Written by

QR kodovi su sve popularniji, gotovo da nema prodajne deklaracije ili uputstva za upotrebu bez njih, te njihova upotreba svakim danom raste.

kako lako napraviti svoj qr kod

 

Jedan od razloga za to je pored skeniranja i iščitavanja podataka putem mobilnih telefona, svakako i izuzetno jednostavno kreiranje ovog naizgled "kompikovanog" koda.

Šta je QR kod?

QR kod je zapravo poboljšana verzija BAR koda koja sadrši mnogo vipe informacija. QR kod može da sačuva do 4296 karaktera.

Kako se kreira QR kod?

Najlakši način za kreiranje sopstvenog QR koda je korišćenje nekog od besplatnih QR generatora koje možete potražiti na internetu. Možete ga naći u obliku mobilne aplikacije ili jednostavne stranice sajta.

Kako se skenira/iščitava QR kod?

QR kod možete najjednostavnije skenirati kamerom vašeg mobilnog telefona. Kada ga pogledate kroz objektiv telefona, sistem će prepoznati kod i ponuditi vam da ga pročita. 

U narednom tekstu posvetičemo se o Statičkim i Dinamičkim QR kodovima i naravno njihovim razlikama u primeni.

četvrtak, 27 avgust 2020 19:38

Navodnjavanje preko mobilnog telefona i wifi interneta

Written by

Jednostavno i sigurno! Sa praćenjem u realnom vremenu, kontrolom vremena uključivanja i dužinom trajanja, kontrolom temperature i vlage pa čak i potrošnje. I sve to naravno putem ličnog mobilnog uređaja i funkcionalno urađene besplatne aplikacije.

wifi pametno navodnjavanje

Naš sagovornik iz Svriljiga kod Niša upoznao nas je sa sistemom koji je nedavno instalirao u svom plasteniku. Naime, on je za navodnjavanje plastenika kao i za doziranje prihrane iskoristio elektromagnetne ventile koji rade na 220v (napon iz mreže) dok je za kontrolu njihovog rada postavio i preko aplikacije na mobilnom telefonu instalirao tkz WiFi prekidače i preko njh kontroliše kompletan program svakodnevnog navodnjavanja.

wifi pametna uticnica prodaja srbija

Obzirom da je imao dva elektromagnetna ventila (navodnjavanje i prihrana) koristio je WiFi prekidač sa dva izlaza za upravljanje istih, a takođe je instalirao i wifi prekidač za merenje temperature i vlage pa u svakom trenutku preko svog mobilnog telefona može videti realno stanje u svom plasteniku. Vreme uključenja ventila i trajanje navodnjavanja se podešava preko aplikacije. Oprema je veoma jednostavna za korišćenje i što je najvažnije sistem je predviđen da se nadograđuje pa po potrebi u aplikaciji možete dodati i više pametnih prekidača i senzora.

Uostalom pogledajte fotografije i video snimak kako to izgleda u plasteniku našeg sagovornika i što ga je po njegovim rečima koštalo svega nekooliko hiljada dinara...

subota, 02 novembar 2019 10:15

Istražujemo. Koji način grejanja je najjeftiniji!?

Written by

Da li će to biti drva, uglj, pelet, TA peć ili gas?

Kao i prethodnih godina, najveće troškove za grejanje imaće domaćinstva koja koriste lož ulje i propan butan gas. Grejanje na ugalj, drva i struju uvek je primarni izbor domaćinstava, prevenstveno jer je jeftinija opcija.

Svaka vrsta grejanja ima svoje prednosti i mane, koje uglavnom zavise i od grejnog tela i od energenata koja se koriste.

Centralno grejanje

Prednosti:
Usklađena temperatura u svim prostorijama
Obezbeđeno održavanje sistema
Bez dodatnih troškova
Plaćanje računa za grejanje tokom cele godine, ne samo u zimskim mesecima

Mane:
Plaćanje računa za grejanje tokom cele godine, ne samo u zimskim mesecima
Nemogućnost uključivanja i isključivanja grejanja po želji

elektromotorni ventili za grejanje

Grejanje na struju

Prednosti:
Manji troškovi zbog noćnog punjenja po jeftinijoj tarifi struje ukoliko se koristi TA peć.
Mali početni trošak

Mane:
TA peći zauzimaju mnogo prostora
Značajan porast troškova ukoliko postoji potreba za dnevnom dopunom korišćenjem drugog tipa el. grejalice.
Visok utrošak električne energije
Temperatura se brzo spušta nakon isključivanja uređaja

Grejanje na drvo i ugalj

Prednosti:
Najkvalitetniji vid grejanja za cenu energenata.

Mane:
Visoka cena agregata.
Potreban veći prostor za agregate i skladištenje energenata
Nedostatak automatizovanih agregata. Uglavnom se sve radi ručno.

A kako se vi grejete i kako dolazite do energenata???

ponedeljak, 09 septembar 2019 18:34

Kako da upravljam roletnama preko mobilnog telefona

Written by

Upravljanje roletnama, zavesama, garažnim vratima i tendama poslednjih godina je veoma popularno izvesti na elektro pogon. Postoje razni sistemi za kontrolu a cene su uglavnom dosta visoke kada se radi o ozbiljnijim i modernijim uređajima.

roletne garayna vrata

 

Ljudi se kod ugradnje roletni uglavnom odlučuju za motore koji se komanduju preko zidnih prekidača, eventualno preko daljinskog... Možda na prvu zvuči neverovatno ali po ceni jeftinijoj od daljinskog vašim roletnama i garažnim vratima možete upravljati putem aplikacije na mobilnom telefonu. Sa bilo kog mesta možete kontrolisati položaj vaših roletni. Možete ih podešavati u koje vreme da se otvore ili zatvore pa čak i povezati ih sa brojnim senzorima vode, pokreta i isl..

Uređaj koji vam omogućava kontrolu ovog tipa zove se Sonoff DUAL WiFi prekidač. Ovaj uređaj ima dva izlaza 220V po 10A i svaki od njih služi za po jedan smer (otvaranja-zatvaranja) vaše roletne.

Evo i nekih od mogućnosti ovog uređaja:
Daljinska ON/OFF kontrola dva uređaja – Uključujte električne uređaje (dva nezavisna uređaja) on/off sa bilo koje udaljenosti putem interneta
Mobilna Aplikacija – Besplatna iOS i Android mobilna aplikacija eWeLink preko koje upravljate uređajima
Status uređaja – Real-time provera statusa uređaja. U svakom trenutku možete proveriti status vaših uređaja.
Timing opcija– Podesite timer ili određeno vreme kada će se vaš on/off prekidač uključiti
Share opcija – Podelite mogućnost kontrole sa svojom porodicom. Odaberite uređaje koje želite i podelite kontrolu nad njima sa odabranim korisnicima.
Taster opcija – mogućnost štelovanje taster zadržavanja uređaja od 0.5s do 3600s
Scene – Uključujte ili isključujte više uređaja od jednom kreiranjem scena više akcija.
Pametne Scene – Aktivirajte scene podešavanjem setpointa temperature, vlažnosti ili aktiviranjem nekog od detektora poput položaja prozora, roletne, detektora pokreta i sl.
Mrežna podrška – Kontrolišite vaše uređaje pomoću Wi-Fi ili 2/3/4G mobilnog interneta
Kontrola glasom – Uređaj je kompatabilan sa Amazon Alexa, Google Nest i Google Home aplikacijom

Za šemu vezivanja, cenu i još mnogo interesantnih primera i ideja za vašu pametnu kuću posetite sajt www.intelligent.rs

Ukoliko želite da neku od sijalica u svojoj kući uključujete i isključujete preko mobilnog telefona, ili možda da daljinski upravljate nekim uređajem poput klime, ventilatora, grejalice, garažnim vratima i sl. potrebni su tzv. WiFi prekidači. Evo kako da napravite svoju prvu "Pametnu kuću" gde ćete svojim električnim uređajima upravljati preko aplikacije na mobilnom telefonu.

intelligent rs pametne kuce

Šta su ustvari WiFi prekidači?

WiFi prekidači su uređaji koji omogućavaju da preko napajanja potrošača (vaša kućna tehnika, osvetljenje i sl..) kontrolišete i upravljate vašim mobilnim telefonom i sve to putem interneta. Naime, na ovaj način sa bilo kog mesta moći ćete u svojoj kući uključiti sijalicu, podići roletne, zatvoriti kapiju i sl. 

Koje su mogućnosti WiFi pametnih prekidača?

Daljinska ON/OFF kontrola – Uključujte i isključujte električne uređaje sa bilo koje udaljenosti putem interneta.
Mobilna Aplikacija – Besplatna iOS i Android mobilna aplikacija eWeLink preko koje upravljate uređajima.
Status uređaja – "Real time" provera statusa uređaja. U svakom trenutku možete proveriti status vaših uređaja.
Timing opcija– Podesite timer ili određeno vreme kada će se vaš on/off prekidač uključiti.
Share opcija – Podelite mogućnost kontrole sa svojom porodicom. Odaberite uređaje koje želite i podelite kontrolu nad njima sa odabranim korisnicima.
Taster opcija – mogućnost štelovanje taster zadržavanja uređaja od 0.5s do 3600s.
Scene – Uključujte ili isključujte više uređaja od jednom kreiranjem scena više akcija.
Pametne Scene – Aktivirajte scene podešavanjem setpointa temperature, vlažnosti ili aktiviranjem nekog od detektora poput položaja prozora, roletne, detektora pokreta i sl.
Mrežna podrška – Kontrolišite vaše uređaje pomoću Wi-Fi ili 2/3/4G mobilnog interneta.
Kontrola glasom – Uređaj je kompatabilan sa Amazon Alexa, Google Nest i Google Home aplikacijom.
Mogućnost nadogradnje – Kompletan sistem prekidača je nadogradiv i omogućava vam dodavanje dodatnih uređaja u aplikaciju bez bilo kakvih izmena dotadašnjeg sistema.

Kakve vrste WiFi prekidača postoje?

Postoji više vrsta WiFi pametnih prekidača, uglavnom su za različite namene ali ima i univerzalnih. Za početak najinteresantiju su "prekidač/utičnica" koji kada ga povežete sa mobilnim telefonom može upravljati svim uređajima koji su spojeni sa njim, ili recimo "pametno sijalično grlo" pomoću kojeg možete kontrolisati svetlo. Postoje i prekidači za garažna vrata, klima uređaje i mnoge druge stvari, a više o tome možete pronaći na sajtu www.intelligent.rs u delu WiFi prekidači.

Kako se povezuju pametni prekidači?

Povezivanje prekidača se radi u dva koraka. Prvi korak je fizičko povezivanje instalacije kada jednostavno na napajanje željenog uređaja dodate WiFi prekidač. Drugi korak je kada taj prekidač nakon povezivanja na napajanje povezujete sa mobilnom aplikacijom na vašem pametnom telefonu. Sve ovo je krajnje jednostavno i ukoliko ste malo spretniji možete sve uraditi sami. 

U nastavku i video uputstvo kako da povežete vaš WiFi prekidač.

Gde se mogu nabaviti WiFi prekidači?

Sve vrste prekidača možete naručiti putem sajta www.intelligent.rs

 

Uz malo volje i truda, ugradite sami alarm u svojoj kući, vikendici ili nekom drugom mestu. Najbolje od svega je što vam za sve to nije potrebno postavljanje novih instalacija u stanu, bušenje rupa za montažu i sl. a ako pitate nas ni majstor za ugradnju vam neće biti potreban ako pažljivo ispratite upustva za ugradnju i instalaciju.

 nadogradivi alarmni sisten sa wifi senzorima

Ukoliko vam je potreban alarmni sistem koji se lako ugrađuje, ima mogućnost nadogradnje (dodavanje senzora i prekidača po želji), može se kontrolisati i upravljati mobilnim telefonom sa bilo kog mesta i na kraju opet zbog svojih mogućnosti nadograđivanja nema visoku cenu, onda je za vas pravi izbor Nadogradivi alarm sa Sonoff wifi senzorima i pametnim prekidačima.

Ovaj sistem se sastoji od nekoliko komponenti, koje su međusobno daljinski povezane preko WiFi mreže. Za rad sistema nije potreban internet, ali su mogučnosti sa njim daleko veće. 

Pomoću ovog sistema moćičete da dodajete detektore okreta, detektore za detekciju otvaranja vrata i prozora, možete da palite i gasite svetla, aktivirate sirenu...

Detaljno uputstvo kako uređaji rade i po kojoj ceni ih možete nabaviti možete pogledati klikom ovde ili pročitati u tekstu

Nadogradivi alarm sa wifi pametnim senzorima

petak, 26 april 2019 19:47

Kako posaditi orah iz semena ploda

Written by

Ukoliko ste rešili da posadite plod oraha kako bi od njega dobili novo drvo sigurno ste naišli na brojna pitanja u vezi ovakvog načina sadnje, a ukoliko ste kao i mi pokušali da na njih odgovor potražite na internetu sigurno se vaša početna namera da "prosto" posadite orah pretvorila u jednu komplikovanu proceduru za koju ni sami niste sigurni da li je ispravna.

sadnja oraha iz ljuske

Intenet je prepun načina kako da posadite orah iz semena da prosto ne znate za koji da se odlučite. Neki razbijaju ljusku pre sadnje, neki ih potapaju u vodu, neki ih čuvaju mesecima u frižideru pre sadnje... A onda slede pitanja, koliki je period mirovanja ploda oraha, koliko godina je potrebno da krene da raste, na koju dubinu se sadi... 

Iz gore pomenutih pitanja, odlučili smo se da sami probamo jedan od načina i utvrdimo da li je moguće bez prevelikih komplikacija posaditi orah iz semena. Naravno uspeli smo u tome, a evo i kako!

Sadnja oraha iz ljuske korak po korak

1. Izbor plodova za sadni materijal i čuvanje do sadnje

Za sadni materijal iskoristili smo plodove oraha koje smo prikupili krajem septembra. Za naš eksperiment sakupili smo pedesetak oraha.

Sve prikupljene orahe ostavili smo u plastičnoj kofici na suvom mestu.

2. Vreme i način sadnje

Izdvojene orahe za sadnju posadili smo u nekoliko redova na dubini do 5 cm. Primetićete u našem primeru da smo plodove sadili dosta gusto ali podsećamo vas da smo mi ovo sadili kako bi isprobali a vi vaše slobodno posadite malo ređe...

Termin sadnje oraha bio je 15. novembar iste godine. Dakle, da ne bude zabune posadili smo tzv. ovogodišnje plodove oraha koje smo dva meseca pre toga prikupili ispod drveta.

sadnja oraha iz ljuske 1

3. Početak klijanja

Sredinom marta naredne godine uočili smo da su ljuske krenule da se otvaraju, a već krajem aprila izvadili nekoliko plodova koju se već pustili prve žile.

Izvadili smo ukupno četiri ploda i svi do jednog su krenuli sa rastom.

sadnja oraha iz ljuske 4

4. Nicanje

Sredinom maja nicanje je već uveliko u toku, neki od oraha su viine i do deset centtimetara iznad zemlje. Uspešnost nicanja je oko 90% od posađenih plodova.

sadnja oraha iz semena ploda

6. Praćenje rasta novih oraha 

Nove mladice su sredinom juna izgledale ovako...

 sadnja oraha iz korena pracenje rasta

6. Nastavak

 

U nastavku ćemo pratiti rast naših oraha i dopuniti ovaj tekst.

Budite slobodno da u komentarima pišete o svojim iskustvima i predlozima...

 

 

 

 

petak, 26 april 2019 18:32

Trikovi profesionalaca za fugovanje pločica

Written by

Fugovanje pločica je možda i najbitniji korak kod lepljenja novih pločica. Bile pločice keramičke, kamene i sl. fuga koja će se naći između njih odraziće se na njihovu lepotu i dugotrajnost.

Nanošenje fug mase mora biti urađeno kvalitetno, spojevi pločica na kojima se nalazi masa ne smeju kasnije propuštati vodu, ne smeju se roniti a ni oštećivati kasnijim čišenjem i korišćenjem...

 fugovanje plocica

Kako fugovati pločice korak po korak.

1. Priprema fug mase 

Pročitajte uputstvo sa ambalaže vaše fug mase. Uglavnom je procedura ta da nakon mešanja sa vodom, masu ostavite desetak minuta da odstoji, zatim izmešate još jednom i krenete sa nanošenjem.

fugovanje plocica mesanje fuge

2. Nanošenje fug mase

Fug masa se po pravilu nanosi gletericom za fug masom. Međutim, mi vam otkrivamo jedan trik pomoću koga ćete fugovati i bolje od većine iskusnih majstora. 

Naime, uzmite jedan čist vrh tube za silikon i zasecite njegov vrh tako da vam rupica koja ostane bude približne debljine željne fuge. Nakon toga uzmite kesu za zamrzivač i probušite jedan njen ćošak kroz koji ćete umetnuti vrh tube i isti pričvrtiti lepljivom trakom. 

fugovanje plocica priprema alata

Napunite kesu fugom, prislonite vrh uz kanal između pločoca i krenite sa nanošenjem.

fugovanje plocica nanosenje fuge

Vodite računa da popunite sve kanalčiće, primetićete da za razliku od nanošenja fuge gletericom, mnogo je manje umazanih pločica koje se kasnije moraju duže čistiti a naravno samim tim je i utrošak fuge manji.

3. Čišćenje fuga

Nakon nanošenja fuga, potrebno je da mokrrim sunđerom obrišete višak fug mase koji se nalazi na ploicama. Najlakše je da uzmete lavor vode i sa više ispiranja sunđerom sperete fugu.

Ostavite fuge da se osuše još jedno sat vremena a nakon toga iste možete obrisati džogerom...

fugovanje plocica dzoger

 

subota, 09 februar 2019 02:39

Kako do najpovoljnijeg stambenog kredita

Written by

Šta sve treba da znate o bankama i njihovim ponudama za stambene kredite, kako odabrati najbolju banku, kako smanjiti kamatu, sprečiti neplanirane troškove. Ne dozvolite da vas zavaravaju bankarski službenici, ne verujte u njihove "dobronamerne" predloge i ne brzajte. 

povoljni stambeni krediti

Ukoliko već razmšljate o stambenom kreditu, od izuzetnog značaja je da ovoj ideji priđete sa posebnom pažnjom i hladne glave. Prvenstveno jer ovakav tip kredita obično traje po 20 i više godina pa budite svesni toga da i najmanji previd može da vas ugrozi na dugoročnom planu.

Izbor banke

Za potrebe vašeg kredita informisačete se na sajtovima banaka, gde ćete otprilike i saznati koje su ponude na prvi pogled najpovoljnije. Nemojte se zavaravati da su najpovoljnije one banke koje zvanično nude najmanje kamate, pa samim tim nemojte u startu odbaciti i one manje povoljne. Za početak ostanite na "širem" spisku i istražujte. 

Pri kontakt sa bankom

Odlazak u svaku od banaka će vam sigurno oduzeti mnogo vremena, prvenstveno jer su šalteri za stambene kredite uglavno isti oni šalteri i za keš kredite, dozvoljene minuse, obnove kartica i sl.. Iz tog razloga najpametnije je prvo zakazati sastanak telefonom.

Još jedan od načina je da prikupite kontakt mailove svih banaka koje su vam interesantne i da im pošaljete mail u kome ćete osim upita za stambeni kredit, ukratko opisati vašu nekretninu, njenu okvirnu cenu, vaša primanja, posao i sl... Generalno sve ono što vas u banci kao klijenta inače pitaju i što vole da znaju...

Zašto je ovo bitno, pa prevenstvno jer će vas banke same kontaktirati i zakazati vam sastanak i svakako će unapred saznati da ste vi na isti način kontaktirali i njihovu konkurenciju pa će kao odgovor na to verovatno pripremiti bolje uslove ukoliko utvrde da ste ozbiljan klijent. Drugo, službenik banke će najverovatnije dobiti informaciju iz svoje centrale da ste vi kontaktirali banku, pa će isto tako kada odete morati i da obrazloži zašto niste zainteresovani... Ovo samo može da vam pomogne i donese vam povoljniju ponudu kreditiranja...

Pregovori 

Nakon što ste obišli sve ekspoziture banaka sa kojima ste kontaktirali i dobili određene ponude, sačekajte desetak dana pre nego što ponovo suzite spisak potencijalnih banaka. U tih desetak dana najverovatnije će vas već zvati iz većine banaka u kojima ste bili i nuditi vam još povoljnije uslovem ili samo proveriti da li ste odlučili da im ukažete poverenje.

Ponovni obilazak ekspozitura

Nakon desetak dana prikupljanja ponuda i razmatranja, izaberite nekoliko ekspozitura koje vam deluju najpovoljnije sa uslovima i zakažite sastanak. Obratite pažnju na obračun EKS jer vam tu ulaze gotovo svi sporedni troškovi oko vašeg kredita. Nemojte gledati isključivo NKS koja se uglavnom reklamira. Detaljnije o obračunima kamate i potrebnim papirima možete pročitati ovde. Vodite računa da kad vam kažu da je održavanje kredita besplatno, ne uvedu jednokratni trošak obrade i obratno. Proverite da li je moguća prevremena otplata kredita, da li je obavezno životno osiguranje, koliko košta procenitelj i dr.. Obavezno tražite plan otplate kredita i detaljno ga prostudirajte mesec po mesec, primetićete da povremeno postoje dodatni troškovi osiguranja, procenitelja, godišnjeg održavanja... Ako je potrebno i slažite da vam ostale banke nude neke stari povoljnije i da razmišljate da prihvatite takvu vrstu ponude. 

Obratite pažnju na troškove održavanja računa, platnih kartica, mobilne aplikacije... Gotovo svaka banka vas primorava da svoju platu primate na njen račun te ćete tokom perioda otplate kredita morati da plaćate obaveze na koje možda i niste navikli u vašoj trenutnoj banci. 

Izbor kreditne partije

U narednih par dana još jednom proverite svaki od planova otplate kredita kao i troškovnike koje ste dobili tokom vaših obilaska. Moguće je da će vas u tom periodu naknadno kontaktirati neka od banaka koje ste posećivali. Možda dobijete još neku ponudu.

Kada ste sigurni da ste se konačno odlučili, još jednom sa bankarskim službenikom prođite kroz detalje ugovora. Podsećamo vas da svaku nejsnoću razjasnite sada jer nakon potpisivanja ugovora više nemate mogućnosti da bilo šta promenite. 

Ukoliko imate prijatelja koji je imao iskustva sa stambenim kreditom pravi je trenutak da malo popričate na tu temu, a ako on slučajno radi u banci, zaobićite ga...

Srećno!

 

Strana 1 od 2
Loading ...