Kako Lako Pedia

Kako Lako Pedia (25)

Upravljanje roletnama, zavesama, garažnim vratima i tendama poslednjih godina je veoma popularno izvesti na elektro pogon. Postoje razni sistemi za kontrolu a cene su uglavnom dosta visoke kada se radi o ozbiljnijim i modernijim uređajima.

roletne garayna vrata

 

Ljudi se kod ugradnje roletni uglavnom odlučuju za motore koji se komanduju preko zidnih prekidača eventualno preko daljinskog... Možda na prvu zvuči neverovatno ali po ceni jeftinijoj od daljinskog vašim roletnama i garažnim vratima možete upravljati putem aplikacije na mobilnom telefonu. Sa bilo kog mesta možete kontrolisati položaj vaših roletni. Možete ih podešavati u koje vreme da se otvore ili zatvore pa čak i povezati ih sa brojnim senzorima vode, pokreta i isl..

Uređaj koji vam omogućava kontrolu ovog tipa zove se Sonoff DUAL WiFi prekidač. Ovaj uređaj ima dva uzlaza 220V po 10A i svaki od njih služi za po jedan smer (otvaranja-u+zatvaranja) vaše roletne.

Evo i nekih od mogućnosti ovog uređaja:
Daljinska ON/OFF kontrola dva uređaja – Uključujte električne uređaje (dva nezavisna uređaja) on/off sa bilo koje udaljenosti putem interneta
Mobilna Aplikacija – Besplatna iOS i Android mobilna aplikacija eWeLink preko koje upravljate uređajima
Status uređaja – Real-time provera statusa uređaja. U svakom trenutku možete proveriti status vaših uređaja.
Timing opcija– Podesite timer ili određeno vreme kada će se vaš on/off prekidač uključiti
Share opcija – Podelite mogućnost kontrole sa svojom porodicom. Odaberite uređaje koje želite i podelite kontrolu nad njima sa odabranim korisnicima.
Taster opcija – mogućnost štelovanje taster zadržavanja uređaja od 0.5s do 3600s
Scene – Uključujte ili isključujte više uređaja od jednom kreiranjem scena više akcija.
Pametne Scene – Aktivirajte scene podešavanjem setpointa temperature, vlažnosti ili aktiviranjem nekog od detektora poput položaja prozora, roletne, detektora pokreta i sl.
Mrežna podrška – Kontrolišite vaše uređaje pomoću Wi-Fi ili 2/3/4G mobilnog interneta
Kontrola glasom – Uređaj je kompatabilan sa Amazon Alexa, Google Nest i Google Home aplikacijom

Za šemu vezivanja, cenu i još mnogo interesantnih primera i ideja za vašu pametnu kuću posetite sajt www.intelligent.rs

Ukoliko želite da neku od sijalica u svojoj kući uključujete i isključujete preko mobilnog telefona, ili možda da daljinski upravljate nekim uređajem poput klime, ventilatora, grejalice, garažnim vratima i sl. potrebni su tzv. WiFi prekidači. Evo kako da napravite svoju prvu "Pametnu kuću" gde ćete svojim električnim uređajima upravljati preko aplikacije na mobilnom telefonu.

intelligent rs pametne kuce

Šta su ustvari WiFi prekidači?

WiFi prekidači su uređaji koji omogućavaju da preko napajanja potrošača (vaša kućna tehnika, osvetljenje i sl..) kontrolišete i upravljate vašim mobilnim telefonom i sve to putem interneta. Naime, na ovaj način sa bilo kog mesta moći ćete u svojoj kući uključiti sijalicu, podići roletne, zatvoriti kapiju i sl. 

Koje su mogućnosti WiFi pametnih prekidača?

Daljinska ON/OFF kontrola – Uključujte i isključujte električne uređaje sa bilo koje udaljenosti putem interneta.
Mobilna Aplikacija – Besplatna iOS i Android mobilna aplikacija eWeLink preko koje upravljate uređajima.
Status uređaja – "Real time" provera statusa uređaja. U svakom trenutku možete proveriti status vaših uređaja.
Timing opcija– Podesite timer ili određeno vreme kada će se vaš on/off prekidač uključiti.
Share opcija – Podelite mogućnost kontrole sa svojom porodicom. Odaberite uređaje koje želite i podelite kontrolu nad njima sa odabranim korisnicima.
Taster opcija – mogućnost štelovanje taster zadržavanja uređaja od 0.5s do 3600s.
Scene – Uključujte ili isključujte više uređaja od jednom kreiranjem scena više akcija.
Pametne Scene – Aktivirajte scene podešavanjem setpointa temperature, vlažnosti ili aktiviranjem nekog od detektora poput položaja prozora, roletne, detektora pokreta i sl.
Mrežna podrška – Kontrolišite vaše uređaje pomoću Wi-Fi ili 2/3/4G mobilnog interneta.
Kontrola glasom – Uređaj je kompatabilan sa Amazon Alexa, Google Nest i Google Home aplikacijom.
Mogućnost nadogradnje – Kompletan sistem prekidača je nadogradiv i omogućava vam dodavanje dodatnih uređaja u aplikaciju bez bilo kakvih izmena dotadašnjeg sistema.

Kakve vrste WiFi prekidača postoje?

Postoji više vrsta WiFi pametnih prekidača, uglavnom su za različite namene ali ima i univerzalnih. Za početak najinteresantiju su "prekidač/utičnica" koji kada ga povežete sa mobilnim telefonom može upravljati svim uređajima koji su spojeni sa njim, ili recimo "pametno sijalično grlo" pomoću kojeg možete kontrolisati svetlo. Postoje i prekidači za garažna vrata, klima uređaje i mnoge druge stvari, a više o tome možete pronaći na sajtu www.intelligent.rs u delu WiFi prekidači.

Kako se povezuju pametni prekidači?

Povezivanje prekidača se radi u dva koraka. Prvi korak je fizičko povezivanje instalacije kada jednostavno na napajanje željenog uređaja dodate WiFi prekidač. Drugi korak je kada taj prekidač nakon povezivanja na napajanje povezujete sa mobilnom aplikacijom na vašem pametnom telefonu. Sve ovo je krajnje jednostavno i ukoliko ste malo spretniji možete sve uraditi sami. 

U nastavku i video uputstvo kako da povežete vaš WiFi prekidač.

Gde se mogu nabaviti WiFi prekidači?

Sve vrste prekidača možete naručiti putem sajta www.intelligent.rs

 

Uz malo volje i truda, ugradite sami alarm u svojoj kući, vikendici ili nekom drugom mestu. Najbolje od svega je što vam za sve to nije potrebno postavljanje novih instalacija u stanu, bušenje rupa za montažu i sl. a ako pitate nas ni majstor za ugradnju vam neće biti potreban ako pažljivo ispratite upustva za ugradnju i instalaciju.

 nadogradivi alarmni sisten sa wifi senzorima

Ukoliko vam je potreban alarmni sistem koji se lako ugrađuje, ima mogućnost nadogradnje (dodavanje senzora i prekidača po želji), može se kontrolisati i upravljati mobilnim telefonom sa bilo kog mesta i na kraju opet zbog svojih mogućnosti nadograđivanja nema visoku cenu, onda je za vas pravi izbor Nadogradivi alarm sa Sonoff wifi senzorima i pametnim prekidačima.

Ovaj sistem se sastoji od nekoliko komponenti, koje su međusobno daljinski povezane preko WiFi mreže. Za rad sistema nije potreban internet, ali su mogučnosti sa njim daleko veće. 

Pomoću ovog sistema moćičete da dodajete detektore okreta, detektore za detekciju otvaranja vrata i prozora, možete da palite i gasite svetla, aktivirate sirenu...

Detaljno uputstvo kako uređaji rade i po kojoj ceni ih možete nabaviti možete pogledati klikom ovde ili pročitati u tekstu

Nadogradivi alarm sa wifi pametnim senzorima

Friday, 26 April 2019 19:47

Kako posaditi orah iz semena ploda

Written by

Ukoliko ste rešili da posadite plod oraha kako bi od njega dobili novo drvo sigurno ste naišli na brojna pitanja u vezi ovakvog načina sadnje, a ukoliko ste kao i mi pokušali da na njih odgovor potražite na internetu sigurno se vaša početna namera da "prosto" posadite orah pretvorila u jednu komplikovanu proceduru za koju ni sami niste sigurni da li je ispravna.

sadnja oraha iz ljuske

Intenet je prepun načina kako da posadite orah iz semena da prosto ne znate za koji da se odlučite. Neki razbijaju ljusku pre sadnje, neki ih potapaju u vodu, neki ih čuvaju mesecima u frižideru pre sadnje... A onda slede pitanja, koliki je period mirovanja ploda oraha, koliko godina je potrebno da krene da raste, na koju dubinu se sadi... 

Iz gore pomenutih pitanja, odlučili smo se da sami probamo jedan od načina i utvrdimo da li je moguće bez prevelikih komplikacija posaditi orah iz semena. Naravno uspeli smo u tome, a evo i kako!

Sadnja oraha iz ljuske korak po korak

1. Izbor plodova za sadni materijal i čuvanje do sadnje

Za sadni materijal iskoristili smo plodove oraha koje smo prikupili krajem septembra. Za naš eksperiment sakupili smo pedesetak oraha.

Sve prikupljene orahe ostavili smo u plastičnoj kofici na suvom mestu.

2. Vreme i način sadnje

Izdvojene orahe za sadnju posadili smo u nekoliko redova na dubini do 5 cm. Primetićete u našem primeru da smo plodove sadili dosta gusto ali podsećamo vas da smo mi ovo sadili kako bi isprobali a vi vaše slobodno posadite malo ređe...

Termin sadnje oraha bio je 15. novembar iste godine. Dakle, da ne bude zabune posadili smo tzv. ovogodišnje plodove oraha koje smo dva meseca pre toga prikupili ispod drveta.

sadnja oraha iz ljuske 1

3. Početak klijanja

Sredinom marta naredne godine uočili smo da su ljuske krenule da se otvaraju, a već krajem aprila izvadili nekoliko plodova koju se već pustili prve žile.

Izvadili smo ukupno četiri ploda i svi do jednog su krenuli sa rastom.

sadnja oraha iz ljuske 4

4. Nicanje

Sredinom maja nicanje je već uveliko u toku, neki od oraha su viine i do deset centtimetara iznad zemlje. Uspešnost nicanja je oko 90% od posađenih plodova.

sadnja oraha iz semena ploda

6. Praćenje rasta novih oraha 

Nove mladice su sredinom juna izgledale ovako...

 sadnja oraha iz korena pracenje rasta

6. Nastavak

 

U nastavku ćemo pratiti rast naših oraha i dopuniti ovaj tekst.

Budite slobodno da u komentarima pišete o svojim iskustvima i predlozima...

 

 

 

 

Fugovanje pločica je možda i najbitniji korak kod lepljenja novih pločica. Bile pločice keramičke, kamene i sl. fuga koja će se naći između njih odraziće se na njihovu lepotu i dugotrajnost.

Nanošenje fug mase mora biti urađeno kvalitetno, spojevi pločica na kojima se nalazi masa ne smeju kasnije propuštati vodu, ne smeju se roniti a ni oštećivati kasnijim čišenjem i korišćenjem...

 fugovanje plocica

Kako fugovati pločice korak po korak.

1. Priprema fug mase 

Pročitajte uputstvo sa ambalaže vaše fug mase. Uglavnom je procedura ta da nakon mešanja sa vodom, masu ostavite desetak minuta da odstoji, zatim izmešate još jednom i krenete sa nanošenjem.

fugovanje plocica mesanje fuge

2. Nanošenje fug mase

Fug masa se po pravilu nanosi gletericom za fug masom. Međutim, mi vam otkrivamo jedan trik pomoću koga ćete fugovati i bolje od većine iskusnih majstora. 

Naime, uzmite jedan čist vrh tube za silikon i zasecite njegov vrh tako da vam rupica koja ostane bude približne debljine željne fuge. Nakon toga uzmite kesu za zamrzivač i probušite jedan njen ćošak kroz koji ćete umetnuti vrh tube i isti pričvrtiti lepljivom trakom. 

fugovanje plocica priprema alata

Napunite kesu fugom, prislonite vrh uz kanal između pločoca i krenite sa nanošenjem.

fugovanje plocica nanosenje fuge

Vodite računa da popunite sve kanalčiće, primetićete da za razliku od nanošenja fuge gletericom, mnogo je manje umazanih pločica koje se kasnije moraju duže čistiti a naravno samim tim je i utrošak fuge manji.

3. Čišćenje fuga

Nakon nanošenja fuga, potrebno je da mokrrim sunđerom obrišete višak fug mase koji se nalazi na ploicama. Najlakše je da uzmete lavor vode i sa više ispiranja sunđerom sperete fugu.

Ostavite fuge da se osuše još jedno sat vremena a nakon toga iste možete obrisati džogerom...

fugovanje plocica dzoger

 

Saturday, 09 February 2019 02:39

Kako do najpovoljnijeg stambenog kredita

Written by

Šta sve treba da znate o bankama i njihovim ponudama za stambene kredite, kako odabrati najbolju banku, kako smanjiti kamatu, sprečiti neplanirane troškove. Ne dozvolite da vas zavaravaju bankarski službenici, ne verujte u njihove "dobronamerne" predloge i ne brzajte. 

povoljni stambeni krediti

Ukoliko već razmšljate o stambenom kreditu, od izuzetnog značaja je da ovoj ideji priđete sa posebnom pažnjom i hladne glave. Prvenstveno jer ovakav tip kredita obično traje po 20 i više godina pa budite svesni toga da i najmanji previd može da vas ugrozi na dugoročnom planu.

Izbor banke

Za potrebe vašeg kredita informisačete se na sajtovima banaka, gde ćete otprilike i saznati koje su ponude na prvi pogled najpovoljnije. Nemojte se zavaravati da su najpovoljnije one banke koje zvanično nude najmanje kamate, pa samim tim nemojte u startu odbaciti i one manje povoljne. Za početak ostanite na "širem" spisku i istražujte. 

Pri kontakt sa bankom

Odlazak u svaku od banaka će vam sigurno oduzeti mnogo vremena, prvenstveno jer su šalteri za stambene kredite uglavno isti oni šalteri i za keš kredite, dozvoljene minuse, obnove kartica i sl.. Iz tog razloga najpametnije je prvo zakazati sastanak telefonom.

Još jedan od načina je da prikupite kontakt mailove svih banaka koje su vam interesantne i da im pošaljete mail u kome ćete osim upita za stambeni kredit, ukratko opisati vašu nekretninu, njenu okvirnu cenu, vaša primanja, posao i sl... Generalno sve ono što vas u banci kao klijenta inače pitaju i što vole da znaju...

Zašto je ovo bitno, pa prevenstvno jer će vas banke same kontaktirati i zakazati vam sastanak i svakako će unapred saznati da ste vi na isti način kontaktirali i njihovu konkurenciju pa će kao odgovor na to verovatno pripremiti bolje uslove ukoliko utvrde da ste ozbiljan klijent. Drugo, službenik banke će najverovatnije dobiti informaciju iz svoje centrale da ste vi kontaktirali banku, pa će isto tako kada odete morati i da obrazloži zašto niste zainteresovani... Ovo samo može da vam pomogne i donese vam povoljniju ponudu kreditiranja...

Pregovori 

Nakon što ste obišli sve ekspoziture banaka sa kojima ste kontaktirali i dobili određene ponude, sačekajte desetak dana pre nego što ponovo suzite spisak potencijalnih banaka. U tih desetak dana najverovatnije će vas već zvati iz većine banaka u kojima ste bili i nuditi vam još povoljnije uslovem ili samo proveriti da li ste odlučili da im ukažete poverenje.

Ponovni obilazak ekspozitura

Nakon desetak dana prikupljanja ponuda i razmatranja, izaberite nekoliko ekspozitura koje vam deluju najpovoljnije sa uslovima i zakažite sastanak. Obratite pažnju na obračun EKS jer vam tu ulaze gotovo svi sporedni troškovi oko vašeg kredita. Nemojte gledati isključivo NKS koja se uglavnom reklamira. Detaljnije o obračunima kamate i potrebnim papirima možete pročitati ovde. Vodite računa da kad vam kažu da je održavanje kredita besplatno, ne uvedu jednokratni trošak obrade i obratno. Proverite da li je moguća prevremena otplata kredita, da li je obavezno životno osiguranje, koliko košta procenitelj i dr.. Obavezno tražite plan otplate kredita i detaljno ga prostudirajte mesec po mesec, primetićete da povremeno postoje dodatni troškovi osiguranja, procenitelja, godišnjeg održavanja... Ako je potrebno i slažite da vam ostale banke nude neke stari povoljnije i da razmišljate da prihvatite takvu vrstu ponude. 

Obratite pažnju na troškove održavanja računa, platnih kartica, mobilne aplikacije... Gotovo svaka banka vas primorava da svoju platu primate na njen račun te ćete tokom perioda otplate kredita morati da plaćate obaveze na koje možda i niste navikli u vašoj trenutnoj banci. 

Izbor kreditne partije

U narednih par dana još jednom proverite svaki od planova otplate kredita kao i troškovnike koje ste dobili tokom vaših obilaska. Moguće je da će vas u tom periodu naknadno kontaktirati neka od banaka koje ste posećivali. Možda dobijete još neku ponudu.

Kada ste sigurni da ste se konačno odlučili, još jednom sa bankarskim službenikom prođite kroz detalje ugovora. Podsećamo vas da svaku nejsnoću razjasnite sada jer nakon potpisivanja ugovora više nemate mogućnosti da bilo šta promenite. 

Ukoliko imate prijatelja koji je imao iskustva sa stambenim kreditom pravi je trenutak da malo popričate na tu temu, a ako on slučajno radi u banci, zaobićite ga...

Srećno!

 

Thursday, 31 January 2019 02:18

Kako da vidim skicu parcele

Written by

Ukoliko želite da proverite svoju katastarku parcelu, ili da dođete do skice katastarske parcele bez odlaska u kastastar, to možete jednostavno uraditi preko internet portala po imenu Geo Srbija koji je od nedavno dostupan za sve korisnike naše zemlje.

katastarska parcela

Klikom na sledeći link Geo Portal Srbija otvoriće vam se mapa na kojoj ćete jednostavno pronaći svoju parcelu.

Takođe na ovom sajtu možete naravno proveriti vlasništvo nad svojim parcelama, kao i njihovu veličinu oblik i sl...

Nedavno smo u tekstu Kako proveriti vlasništvo poljoprivredne parcele pisali o ovome što je gotovo ista stvar kao i kada tražite katastarsku parcelu...

Da bi saznali ko je vlasnik parcele, morate samo da znate broj parcele u okviru opštine i katastarske opštine, na kojoj se nekretnina nalazi ili adresu nepokretnosti (ulica i kućni broj).

Budite bez brige, ovo uopšte nije komplikovano, jednostavno odete na web adresu Katastra, kliknete na javni pristup i izaberite opštinu kojoj željena nepokretnost pripada. Unosom tačnih podataka (ime, prezime i adresa vlasnika nepokretnosti) dobićete tražene informacije o svojoj parceli.

Ukoliko želite da vidite mapu sa parcelama, njihovim brojevima i veličinom, potrebno je da posetite Geo Portal i jednostavno na mapi pronađete željene parcele. Klikom na njih dolazite do željenih informacija.

Saturday, 26 January 2019 20:21

Iverica ili medijapan?! Razlike i prednosti

Written by

Postoji više vrsta iverica, kao i medijapana ali generalno ono što se može izdvojiti kao prednosti i mane pogledajte u sledećoj podeli...

iverica ili medijapan

MEDIJAPAN
Medijapan možete birati u raznim bojama, čak je moguće izabrati i sa šarama.

Takođe sami birate i način obrade ivica kuhinje. Kod medijapana se možete odlučiti za visoki sjaj koji poseduje veliku otpornost na habanje i ne može se tako lako oštetiti u odnosu na ivericu. Medijapan karakteriše veća gustina i čvrstoća i velika otpornost na vlagu. Jedna od mana medijapana je svakako nešto viša cena.

Ukoliko se odlučite da Vam cela kuhinja bude od medijapana to će Vas mnogo više koštati nego da su samo krila kuhinje od ovog materijala.

IVERICA

Za razliku od ostalih materijala iverica je svakako najjeftiniji materijal od koga se može napraviti kuhinja.

Na tržištu možete naći razne vrste boja i dezena. Ukoliko se barem malo razumete u ovaj posao i imate potreban sitni alat i već gotove komade od iverice i obrađene ivice veoma lako posao možete i sami završiti.

Ako govorimo o manama iverice to je svakako niska otpornost na habanje i ne mogućnost postizanja visokog sjaja.

Thursday, 24 January 2019 11:40

Kako odjaviti izgubljene čekove

Written by

Poput bilo kog izgubljenog dokumenta i za čekove je neophodno prijaviti nestanak, ali je procedura odjave malo drugačija u odnosu na recimo gubitak platne kartice. 

Kada iz nekog razloga ostanete bez nerealizovanih čekova, potrebno je načiniti nekoliko koraka kako bi uredno te čekove i odjavili, a nakon toga bili u mogućnosti da dobijete nove.

izgubljeni cekovi odjava cekova

1. Potvrda o nerealizovanim čekovima

Za početak potrebno je da odete lično do ekspoziture Vaše banke gde ćete dobiti potvrdu o stanju nerealizovanih čekova.

2. Uplata naknade za oglašavanje u JP Službeni Glasnik

Posetite sajt Službenog glasnika, u delu sajta pod imenom Naknada za oglašavanje potražite iznos naknade za oglašavanje po jednom čeku.

U našem slučaju iznos je bio 346,50 dinara, a kako se radilo o 5 (pet) čeka, ukupan iznos naknade za uplatu bio je 1732.5 dinara.

Sračunajte svoju naknadu za čekove a nakon toga uplatite taj iznos na račun Službenog glasnika, i to:

Službeni Glasnik, Jovana Ristića 1, 11000 Beograd

Tekući račun: 160-14944-58

3. Podnošenje zahteva JP Službeni Glasnik

Kada kod sebe imate potvrdu (ili izvod) nerealizovanih čekova i uplatnicu za usluge, ostaje vam da ih pošaljete na poštansku ili email adresu Službenog glasnika. Preporučujemo Vam da uplatnicu i potvrdu skenirate, ili slikate mobilnim telefonom i iste pošaljete na email Službenog glasnika jer ćete tako ubrzati proces. 

Email adresa JP Sluđbeni Glasnik je This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., a poštanska: Jovana Ristića 1, 11000 Beograd 

4. Sačekajte potvrdu o oglašavanju i odnesite je u Banku.

Nakon nekoliko dana dobićete potvrdu o oglašavanju čekova nevažećim koju izdaje Službeni Glasnik.

Sa njom se vraćate u Vašu banku konačno odjavljujete svoje čekove. 

Ovim je cela procedura oko odjave čekova završena. Ukoliko vam je ovaj tekst pomogaopreporučite ga prijateljima deljenjem na društvenim mrežama.

 

Wednesday, 19 December 2018 20:04

Kako da provetrim prostoriju od duvanskog dima?!

Written by

Koliko ste samo puta bezuspešno pokušavali da neutrališete ovaj neprijatni miris? Ove metode rešavaju vaš problem:

duvanski dim

1. Pesak za mačke

Ljubitelji mačaka, koji ovu životinju drže u svojoj kući, mogu se poslužiti ovim trikom za elimisanje neprijatnog mirisa duvana. Uzmite njen pesak, stavite ga u pikslu i odmah ćete vidjete promjene. Miris opušaka će nestati.

2. Sirće i ugalj

Sirće je već poznato kao odlično sredstvo za čišćenje, ali i neutralizovanje neprijatnih mirisa. Ako želite da miris duvana nestane, sipajte sirće u nekoliko posuda koje treba da rasporedite po kući. Ako vam je nesigurno da vam tečnost stoji, onda možete ugalj možete izmrviti i na isti način ga postaviti u prostorije doma u kojima se puši.

3. Sijalice

Ovo je još jedan sjajan trik koji ne iziskuje nikakvo trošenje budžeta. Dok su sijalice hladne, prije paljenja, poprskajte ih sa malo parfema. Kada se bude zagrejala, miris će se proširiit celom prostorijom.

4. Lavanda kesice

Kada je reč o garderobi u koju se uvukao miris duvana, prvo bi trebalo da je ostavite na otvorenom, najbolje na terasi, a potom ih uredno složite i dodate vrećice sa sežom lavandom.

5. Soda bikarbona

Soda bikarbona je još jedno jednostavno rješenje za neutralisanje neprijatnih mirisa. Možete je posuti po svemu što ne miriše prijatno, ostaviti da odstoji preko noći, a potom je jednostavno usisati.

Page 1 of 2
uzivo televizija
Loading ...