Kako Lako

nedelja, 04 novembar 2018 23:35

Kako pripremiti auto za zimu

Evo nekoliko najbitnijih stvari koje treba uraditi i proveriti pred zimu, ovo naravno nije neophodno ali svakako ne može da šteti vaše, četvorotočkašu.

priprema auta za zimku

Priprema auta za zimu

Zimske gume. Zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila u uslovima snega i leda. Nabavite ih na vreme. Oni koji ih imaju bi trebalo da provere dubinu šare, koja ne bi smela da bude manja od 4mm. Redovno proveravajte pritisak u gumama, pogotovo kada su temperature niske. Kvalitetne zimske gume bolje prijanjaju i tako olakšavaju upravljanje i kočenje tokom zimskih dana. To je jedna od stvari na kojima nikako ne bi trebalo štedeti! Obavezno proverite i stanje i pritisak u rezervnoj gumi.

Antifriz. Proverite nivo antifriza u posudi i njegovu temperaturu mržnjenja. On će sprečiti da vam pukne blok motora. Nemojte čekati da temperature padnu ispod 0°C! Ako niste promenili antifriz bar 3 godine, obavezno to učinite. Proverite i sve ostale tečnosti.

Akumulator. Proverite akumulator i sistem njegovog punjenja. Niske temperature i vlaga su veoma iscrpljujuće za akumulator i kompletnu električnu instalaciju. Osim toga, obavezno nosite u gepeku kablove za paljenje sa akumulatora drugog auta.

Svetla. Proverite da li su vam sva svetla na autu ispravna. To je jedna od primarnih stvari koje vam omogućavaju da vidite i budete viđeni na putu. Hladnoća i vlaga utiču na radni vek sijalica.

Brisači. U zimskim mesecima brisači se dosta koriste. Zbog hladnoće i prljavštine na staklu često se ukrute i oštete. Proverite da li brišu pravilno, najbolje je da ih zamenite. Sipajte zimsku tečnost za pranje stakala, koja ne ledi. Nemojte je mešati sa starom - letnjom, nego staru prvo istrošite.

Ulje u motoru. Kvalitetno i čisto motorno ulje će zaštititi vaš motor od oštećenja prilikom hladnih startova. Koristite ulje prema specifikaciji proizvođača za vaš motor. Kada menjate motorno ulje, obavezno zamenite i filter.

Kaiševi i creva. Proverite sve kaiševe na motoru i creva. Stara, kruta i krta guma neće izdržati hladne temperature. Ne dozvolite da ostanete na putu zbog komada gume od 1000 dinara!

Filter kabine. Pred zimu promenite filter klime (kabine). Kroz njega struji vazduh i kada je uključena ventilacija, a ne samo klima, što je tokom zime skoro stalno. Prljavština i bakterije koji su se skupljali tokom leta i jeseni lako mogu dospeti sa zaprljanog filtera u kabinu kada uključite ventilaciju.

Zaštita farbe. Kiša, sneg i so stvaraju oštećenja na farbi. Posle pranja, zaštitite farbu slojem voska. Tako će farba ostati očuvana i zadržaće stari sjaj.

Komplet za svaki slučaj. Pripremite sve što vam može pomoći u slučaju da ostanete zavejani, ili u kvaru negde na putu. Tu spadaju strugač leda, lanci za sneg, mala lopata, baterijska lampa, ćebe, sveća, rukavice, šibice, flašica vode, čokoladica i komplet prve pomoći. Takođe, ne bi bilo loše da imate i auto punjač za mobilni telefon. Telefon bi trebalo stalno da nosite, da biste u nepredviđenom slučaju mogli da pozovete pomoć.

pametna kuca roletne garazna vrata
Loading ...