Kako Lako

subota, 20 januar 2018 21:59

Dijeta koju u 2018. preporučuju vrhunski nutricionisti

Iako je godina tek počela, zvanične zdravstvene institucije iz Amerike odmah su na osnovu svih istraživanja od prethodnih godina dale mišljenje o najboljoj dijeti za 2018. godinu.

To je po mišljenjima stručnjaka dijeta zasnovana na voću i povrću, dok se za najbolju ishranu predlaže takozvana mediteranska ishrana (u umerenim količinama: voće, povrće, testenine, maslinovo ulje, mlečni proizvodi, vino i riba). Kriterijum kojim se određuje najbolja dijeta i ishrana bio je zasnovan na zdravstvenim benificijama po organizam. Postoji još dosta drugih ili sličnih dijeta dobrih za određene bolesti ili tegobe, ali gledano u globalu, dijeta zasnovana na voću i povrću ili na mediteranskoj ishrani pokazala se i do danas kao najbolja.

Istraživanje je obuhvatilo 40 različitih planova ishrane koje su ocenjivali vrhunski nutricionisti, konsultanti ili savetnici za dijete kao i doktori specijalisti.

Osim kvaliteta, sagledane su i sledeće kategorije:

– najbolja komercijalna dijeta

– najbolja dijeta za mršavljenje

– najbolja dijeta za brzo mršavljenje

– najbolja dijeta zdrave hrane

– najbolja dijeta za dijabetes

– najlakše prihvaćena ishrana

– najbolja dijeta za zdravlje srca

– najbolja biljna dijeta

Idealna ili univerzalna ishrana ne postoji, ali se zato u sagledavanju tri osnovna faktora (srce, dijabetes i telesna težina) izdvajaju mediteranska ishrana i dijeta od voća i povrća. Ne treba zaboraviti i njihov uticaj na manji rizik za mnoge vrste tumora kao i za lečenje.

Istraživanje naglašava da ni sve ostale dijete nisu potcenjivane i da svaka od njih ima svoje mesto i primenu za milione ljudi širom sveta, zavisno od toga za šta je namenjena.

Savet stručnjaka za ishranu u 2018. godini jeste plan ishrane svakog pojedinca koji treba da je fleksibilan, dobro izbalansiran i održiv u mentalnom i u finansijskom smislu. Tako neće biti potrebe za restriktivnim dijetama i dodatno opterećivanje fizičkim izgledom i zdravstvenim tegobama.

pametna kuca roletne garazna vrata
Loading ...