Kako Lako

ponedeljak, 15 januar 2018 22:46

Kako da naučite engleski jezik

Kako da naučim engleski jezik.

Samostalno naučiti engleski jezik u isto vreme je i jednostavno i komplikovano. Potrebno je da pravilno organizujete nastavu, odaberete odgovarajuću tehniku, pronađete dobre knjige i rečnike i verujte, učenje može postati čak i hobi!

Redovno koršćenje engleskog jezika će vam omogućiti podizanje nivoa znanja iznad nivoa mnogih diplomiranih studenata koji nisu nastavili da upotrebljavaju novonaučeni jezik nakon sticanja diplome. Komuniciranjem sa strancima, širite i krug prijatelja. A kada dođete do cilja - možete biti ponosni na sebe!

Prilikom samostalnog učenja engleskog jezika svakako da se javljaju i određeni problemi.

Svako voli nekom novom veštinom da ovlada bez ičije pomoći. Ali nije svako uspešan u tome. Tako je i sa učenjem engleskog jezika. Postavlja se pitanje zašto?

Prvi problem - nedostatak kontrole. Čak i pored dobre volje, nekad je teško odupreti se, jer je mnogo toga što nam može odvlačiti pažnju - od zanimljivih filmova na TV-u do poziva prijatelja da sa njima negde izađemo. Glavno pravilo je pridržavati se rasporeda, poštovati ga.

Sledeći problem - greške. Ako učite sami, morate biti vrlo oprezni, čak pedantni. Kada vas nadgleda učitelj, u slučaju da pogrešite, on Vas ispravlja. Međutim, ako njega nema, Vi morate da obavljate i taj deo. Vaš cilj je da naučite engleski pravilno, tako da sami morate i da uočite greške i da ih ispravite, a na ličnu inicijativu, takođe još koji put da se vratite na isti problem, da proverite da li ste sve zapamtili.

Ponovo podsećamo na značaj rasporeda nastave!

Napravite jasan i pregledan raspored nastave, koji ćete uostalom lako i zapamtiti. Poželjno je da slediti proveren princip koji kaže da je bolje učiti u kraćim intervalima duži vremenski period, odnosno da imate češće, ali kraće pauze, nego da satima sedite dekoncentrisani, čekajući jednu, ali višesatnu pauzu. Raspored zakačite na istaknutom mestu u kući, tako da ga stalno imate na umu.

U svakom momentu treba da ste svesni svrhe učenja!

Definišite cilj i sve napore usmerite ka njegovom dostizanju. Zašto vam je potreban engleski? Održavanje korespondencije sa poslovnim partnerima? Želite li da čitate svoju omiljenu knjigu u originalu? Komunikacija putem interneta? Ili, možda, želite da se zaposlite u inostranstvu?

Najbolje je da nastava kombinuje vežbe čitanja, pisanja i gramatike. No, akcenat stavite na ono što Vas najviše zanima ili na ono u čemu ste najslabiji. Ukoliko želite da postanete bolji u svakodnevnoj komunikaciji - više razgovarajte, itd.

Odabir pristupa!

Kako biste stvorili optimalan program obuke, morate da se upoznate sa različitim metodologijama.

Postoje dva osnovna pristupa u proučavanju jezika: tradicionalni i komunikacijski (savremeni).

Ako ste u školi studirali strani jezik ili možda išli na privatne časove, onda znate da je dobar metod vežbanja gramatike prepričavanje tekstova, na kojima svi profesori insistiraju, jer tako širite svoj vokabular, ali se i oslobađate u smislu da Vam pričanje na engleskom postaje prirodnije.

Savremeni pristup kombinuje razne neobične tehnike: igre, rasprave, traženje grešaka, upoređivanje, analiziranje situacija... Ovaj pristup je jedan od najučinkovitijih danas. On ne znači samo naučiti jezik - već upotrebiti jezik.

Read 2928 times
pametna kuca roletne garazna vrata
Loading ...