Kako Lako

petak, 09 februar 2018 20:17

Kako da rešite problem vlage u prostorijama

Do razvoja buđi dolazi zbog prevelike kondenzacije vodene pare u grejanom stambenom prostoru koja se u kontaktu s hladnim zidovima, pogotovo zimi pretvara u kapljice, koje pritom vlaže slojeve boje i gipsa. Najčešće se višak vlage stvara, jer prostorije u svojim domovima ne provetravamo dovoljno, ali uzroci mogu biti i loša izolacija zidova, i prodor hladnoće u prostore.

Kako buđ voli prirodne materijale, u prostorijama gde se rado gnezdi ne preporučuje se korištenje drvenih zidnih obloga, zidnih tapeta, ali ni tepiha i zavesa od organskih materijala koji zadržavaju vlagu.

Valja napomenuti kako sve raširenija upotreba i ugradnja PVC stolarije takođe podstiče razvoj gljivica i plesni s obzirom na to da takva vrsta izolacije onemogućava izmenu spoljašnjeg i unutarnjeg vazduha, a time i prirodno isušivanje zidnih površina. U svakom slučaju, plesan je tek posledica prekomernog nakupljanja vlage, čije uzroke treba rešavati detaljno i kvalitetno, jer će nam u suprotnom zidovi opet ubrzo promeniti boju, piše Jutarnji.hr.

Naime, spore, malene čestice kojima se plesan množi prisutne su svuda oko nas, a razvijaju se tako da naiđu na povoljne uslove, odnosno odgovarajući nivo topline i vlažnosti. Nekim vrstama buđi dovoljno je tek 48 sati da se ponovo razviju nakon uklanjanja, tako da problem valja rešavati u korenu, odnosno detektovati odakle vlaga dolazi i prikladno tome delovati.

Ako je buđ prekrila manju površinu, možete se i sami upustiti u borbu protiv nje odgovarajućim sredstvima iz domaćinstva ili iz specijalizovanih prodavnica. Pri tom svakako morate pripaziti da koristite adekvatna zaštitna sredstva – masku za lice, gumene rukavice i zaštitne naočare.

Čišćenje bi se trebalo obavljati uz otvoren prozor od prostorije koja se tretira i naknadno često provetravanje i uz zatvorena vrata ostalih prostorija u stanu ili kući i obavezan izlazak iz tretirane prostorije koja će se provetravati u nasrednim satima.

Nakon što ćete “crnu mrlju” pažljivo ukloniti mokrom tkaninom, po mogućnosti natopljenom dezicijensom, očišćenu površinu poprskajte aktivnim fungicidom, ili drugim efikasnim sredstvom za suzbijanje dalje pojave plesni. Kako bi se sprečilo stvaranje “gnezda”, stručnjaci savetuju svakodnevno provetravanje makar na nekoliko minuta, posebno tokom hladnijeg dela godine kako bi se toplina, vlaga i ustajali vazduh zamenili hladnim, suvim i svežim spoljašnjim vazduhom, a da se zidovi ne ohlade.

Uz mesto gde se opet pojavljuje plesan korisno je smestiti električni radijator koji će grejati, odnosno isušivati mikrolokaciju za vlažnijeg razdoblja, a ako problem ne uspete sami da rešite, u pomoć pozovite stručnjake.

Kada je vlagom zahvaćena veća površina zida u dubljim slojevima, potrebno je temeljno isušivanje i sanacija koja može uključivati uklanjanje.

Medicinski alkohol

Određena sredstva protiv gljivica i plesni koja se nude na tržištu u specijalizovanim radnjama odlikuju se efikasnošću, te su, barem se tako predstavljaju, netoksični i sigurni za zdravlje svih ukućana.

Ali, ako želite biti sto posto sigurni da vam ono što koristite neće naškoditi, možete posegnuti i za proizvodima iz domaćinstva. Najefikasniji i najpogodniji uz oprez pri korištenju je medicinski alkohol etanol, dok se za nanošenje na vlažna mesta preporučuje koristiti njegovu 80-postotnu koncentraciju, jer ga već razblažiti vlaga na koju se nanosi.

Druga prirodna sredstva za suzbijanje plesni i gljivica, ali ne u tolikoj meri preporučljiva su sirćetna kiselina, kao i mešavina alkohola i salicilne kiseline. Kod svih je potreban oprez pri korišćenju, kao i dobro provetravanje prostorije zahvaćene sa plesnima.

Read 2283 times
pametna kuca roletne garazna vrata
Loading ...