Kako Lako

subota, 09 februar 2019 02:39

Kako do najpovoljnijeg stambenog kredita

Šta sve treba da znate o bankama i njihovim ponudama za stambene kredite, kako odabrati najbolju banku, kako smanjiti kamatu, sprečiti neplanirane troškove. Ne dozvolite da vas zavaravaju bankarski službenici, ne verujte u njihove "dobronamerne" predloge i ne brzajte. 

povoljni stambeni krediti

Ukoliko već razmšljate o stambenom kreditu, od izuzetnog značaja je da ovoj ideji priđete sa posebnom pažnjom i hladne glave. Prvenstveno jer ovakav tip kredita obično traje po 20 i više godina pa budite svesni toga da i najmanji previd može da vas ugrozi na dugoročnom planu.

Izbor banke

Za potrebe vašeg kredita informisačete se na sajtovima banaka, gde ćete otprilike i saznati koje su ponude na prvi pogled najpovoljnije. Nemojte se zavaravati da su najpovoljnije one banke koje zvanično nude najmanje kamate, pa samim tim nemojte u startu odbaciti i one manje povoljne. Za početak ostanite na "širem" spisku i istražujte. 

Pri kontakt sa bankom

Odlazak u svaku od banaka će vam sigurno oduzeti mnogo vremena, prvenstveno jer su šalteri za stambene kredite uglavno isti oni šalteri i za keš kredite, dozvoljene minuse, obnove kartica i sl.. Iz tog razloga najpametnije je prvo zakazati sastanak telefonom.

Još jedan od načina je da prikupite kontakt mailove svih banaka koje su vam interesantne i da im pošaljete mail u kome ćete osim upita za stambeni kredit, ukratko opisati vašu nekretninu, njenu okvirnu cenu, vaša primanja, posao i sl... Generalno sve ono što vas u banci kao klijenta inače pitaju i što vole da znaju...

Zašto je ovo bitno, pa prevenstvno jer će vas banke same kontaktirati i zakazati vam sastanak i svakako će unapred saznati da ste vi na isti način kontaktirali i njihovu konkurenciju pa će kao odgovor na to verovatno pripremiti bolje uslove ukoliko utvrde da ste ozbiljan klijent. Drugo, službenik banke će najverovatnije dobiti informaciju iz svoje centrale da ste vi kontaktirali banku, pa će isto tako kada odete morati i da obrazloži zašto niste zainteresovani... Ovo samo može da vam pomogne i donese vam povoljniju ponudu kreditiranja...

Pregovori 

Nakon što ste obišli sve ekspoziture banaka sa kojima ste kontaktirali i dobili određene ponude, sačekajte desetak dana pre nego što ponovo suzite spisak potencijalnih banaka. U tih desetak dana najverovatnije će vas već zvati iz većine banaka u kojima ste bili i nuditi vam još povoljnije uslovem ili samo proveriti da li ste odlučili da im ukažete poverenje.

Ponovni obilazak ekspozitura

Nakon desetak dana prikupljanja ponuda i razmatranja, izaberite nekoliko ekspozitura koje vam deluju najpovoljnije sa uslovima i zakažite sastanak. Obratite pažnju na obračun EKS jer vam tu ulaze gotovo svi sporedni troškovi oko vašeg kredita. Nemojte gledati isključivo NKS koja se uglavnom reklamira. Detaljnije o obračunima kamate i potrebnim papirima možete pročitati ovde. Vodite računa da kad vam kažu da je održavanje kredita besplatno, ne uvedu jednokratni trošak obrade i obratno. Proverite da li je moguća prevremena otplata kredita, da li je obavezno životno osiguranje, koliko košta procenitelj i dr.. Obavezno tražite plan otplate kredita i detaljno ga prostudirajte mesec po mesec, primetićete da povremeno postoje dodatni troškovi osiguranja, procenitelja, godišnjeg održavanja... Ako je potrebno i slažite da vam ostale banke nude neke stari povoljnije i da razmišljate da prihvatite takvu vrstu ponude. 

Obratite pažnju na troškove održavanja računa, platnih kartica, mobilne aplikacije... Gotovo svaka banka vas primorava da svoju platu primate na njen račun te ćete tokom perioda otplate kredita morati da plaćate obaveze na koje možda i niste navikli u vašoj trenutnoj banci. 

Izbor kreditne partije

U narednih par dana još jednom proverite svaki od planova otplate kredita kao i troškovnike koje ste dobili tokom vaših obilaska. Moguće je da će vas u tom periodu naknadno kontaktirati neka od banaka koje ste posećivali. Možda dobijete još neku ponudu.

Kada ste sigurni da ste se konačno odlučili, još jednom sa bankarskim službenikom prođite kroz detalje ugovora. Podsećamo vas da svaku nejsnoću razjasnite sada jer nakon potpisivanja ugovora više nemate mogućnosti da bilo šta promenite. 

Ukoliko imate prijatelja koji je imao iskustva sa stambenim kreditom pravi je trenutak da malo popričate na tu temu, a ako on slučajno radi u banci, zaobićite ga...

Srećno!

 

Read 1657 times
pametna kuca roletne garazna vrata
Loading ...