Kako Lako

subota, 23 decembar 2017 21:14

Čemu zaista služi „airplane mode“ na mobilnim telefonima?

Sigurno nam se svima dogodilo da smo uveče jednostavno previše lenje da skinemo šminku sa lica. Ali znate li kakve posledice to može imati po vašu kožu?

Pre svakog leta, osoblje aviona od putnika traži da svoje mobilne telefone prebace na ‘airplane mode’. Ali da li ste se ikada zapitali zbog čega je uvedeno ovo pravilo?

Do sada nije dokazano da signal mobilnog telefona može poremetiti navigaciju aviona, ali je to mišljenje itkekako uvreženo. – Nikad se nije dokazalo da se signal mobilnog telefona preklopio sa signalom navigacije na avionu. No, samo zato što se to nikad nije dogodilo, ne znači da neće -, izjavio je jedan pilot za Business Insider.

Istina oko ‘airplane mode’ leži u radijskim mrežama na zemlji, koje bi aktivni signali iz vazduha mogli poremetiti. To bi značilo da mobilni telefoni u vazduhu zapravo mogu ‘pokupiti’ signale sa više baznih stanica. To bi vrlo lako moglo zagušiti mreže na tlu i uzrokovati ‘izbacivanja’ s mreža.

Ipak, neki internacionalni letovi imaju instalirane odašiljače za mobilne telefone u avionima, tako da putnici bez problema mogu zvati i slati poruke. Sve veći broj aviona sada nudi i Wi-Fi mrežu pa je omogućeno normalno surfovanje i komuniciranje tokom letova, piše 24 sata.hr.

pametna kuca roletne garazna vrata
Loading ...