Kako Lako

nedelja, 25 novembar 2018 19:50

Šta proveriti pre kupovine polovnog traktora

Pre kupovine svakog polovnog traktora definitivno bi trebalo da ga dobro pogledate i da obavite probnu vožnju. Pored ovoga, povedite računa i o sledećim stvarima.

Snaga traktora i stanje motora
Kada kupujete traktor, potrebno je odabrati adekvatnu snagu motora;
Motor je pokretač traktora i zato je jedna od najbitnijih komponenti u vozilu;
Optička kontrola motora ne obuhvata samo traženje mesta gde curi ulje, nego i ispitivanje pokvarenih ili oštećenih lamela kod hladnjaka, kao i proveru filtera. Upadljivi zvuci i šuštanje motora, naročito prilikom ubrzanja traktora ili opterećenja, ne bi smeli da se pojave prilikom testiranja vozila;
Prilikom uključivanje traktora može se odmah proveriti startno ponašanje motora;
Ako vam je ponuđeno merenje učinka kardana, iskoristite tu mogućnost;
Učinak kardana bi trebalo da bude oko 10-15% (u zavisnosti od norme merenja učinka motora) ispod navedene snage motora.
imt 539 1 880x495
Menjač mora biti prikladan za primenu traktora

Ako se traktor koristi samo za manevrisanje prikolice, sasvim je dovoljan običan manuelni menjač. Ukoliko se pak izvode specijalni radovi koji zahtevaju fino prilagođavanje brzine, onda je bestepeni kontinualni menjač pravi izbor. Kod manuelnih menjača je bitno da postoji što ravnomernije raspoređivanje radnih brzina od 4 do 12 km/h.

Menjač treba da bude lak za rukovanje i ručka treba da „pliva“ u prostoru. Ako prilikom probne vožnje nastanu sumnjivi zvuci kod menjanja brzina, to može da bude naznaka problema sa menjačem, posebno kod sinhronizacija.

Kuplung se najbolje može proveriti ako vozite nekom prosečnom brzinom. Ako kuplung legne, sve je u redu, a ako šlajfuje duže vreme kod menjanja brzina, njegov vek trajanja je istekao.

Snaga podizne konzole

Podizna konzola treba da ima dovoljno snage da podigne sve uređaje za setvu. Troprazni plug sa težinom od 800 do 1.200 kg zahteva konstantnu podiznu snagu od 1.800 do 2.400 daN. Dobro razmislite da li je prednja podizna konzola sa kardanom za prednje setvene uređaje dovoljna ili je čak potreban prednji utovarivač.

Stanje u kom se traktor nalazi i istorija održavanja

Prvi utisak najčešće otkriva mnogo o istoriji traktora. Ako su primetna ulubljenja ili rđa na karoseriji, kao i curenje ulja na više mesta, to je upozorenje. Ukoliko je prvi utisak pozitivan, potrebno je detaljnije proveriti najbitnije komponente polovnog traktora.

Broj radnih sati

Prilikom kupovine polovnog traktora postavlja se pitanje koliko će ga često koristiti novi vlasnik. Ako ga bude koristio privremeno, u obzir može doći i traktor koji iza sebe ima mnogo radnih sati. U suprotnom, preporučljivo je da potražite model sa malo radnih sati, na primer, mašinu za demonstraciju.

Kako se broj radnih sati povećava, tako raste i mogućnost većih kvarova, a samim tim i popravki. Za traktor koji je prešao vek rada, za koji se često navodi da ima 10.000 radnih sati, popravke mogu koštati od 50% do 70% u vrednosti nove mašine.

Rezervni delovi i servis

Ako se odlučite za model polovnog traktora koji je čest u prodaji, ne bi trebalo da imate problema sa pronalaženjem rezervnih delova za njega. Kod nekih ređih modela, koji se više ne proizvode ili je proizvodnja možda obustavljena, kupac bi trebalo da unapred proveri raspoloživost rezervnih delova, kao i servisera tih traktora.

 

Stari prospekti i izveštaji o testiranju

Stari prospekti ili uputstva za korišćenje poslužiće kao informacije o traktoru. Pored publikacija proizvođača pomoći će i nezavisni izveštaji o testiranju. Ako pneumatici imaju nejednaku istrošenost, preporučuje se provera trapa.

Novo ili polovno?

Ovo pitanje se neizbežno postavlja prilikom kupovine traktora.

Da biste dugo uživali u polovnjaku, proverite temeljno stanje te mašine.
Polovni traktori mogu da budu jeftina alternativa novim traktorima.
U prilog polovnom traktoru je niža kupovna cena.
U zavisnosti od stanja i broja sati koju polovni traktor ima zavisi i kolike će popravke biti potrebne nakon kupovine.
S obzirom na to da se popravkom i servisiranjem dodatno povećavaju troškovi polovnjaka, pre nego što donesete odluku da li da kupite polovan traktor, dobro se preračunajte da li vam se više isplate popravke ili pak kupovina novog traktora.

Izvor: Magazin Ekspert

Read 1939 times
pametna kuca roletne garazna vrata
Loading ...