Kako Lako

ponedeljak, 04 mart 2019 05:00

Umiljato tele dve krave sisa. Iz kosovskog u ministarstvo poljoprivrede Srbije!

Donedavni ministar poljoprivrede u kosovskoj vladi Nenad Rikalo postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

nenad rikalo

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio je početkom februara Rikala, predstavnika Srpske liste i umesto njega, ove nedelje, na to mesto postavio Dijanu Živić, članicu Samostalne liberalne stranke (SLS).

Ministri iz Srpske liste objavili su još u martu prošle godine da ne učestvuju u radu kosovske vlade, nakon što je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM. Međutim, na zvaničnim sajtovima njihovih ministarstava objavljivane su vesti o njihovim ministarskim aktivnostima, poput sastanaka sa stranim ambasadorima u njihovima kabinetima, potpisivanja sporazuma, odlascima na skupove u inostranstvo.

KoŠev podseća da je prethodno i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, takođe kadar sa kosovske političke scene, svoje uhlebljenje pronašao na platnom spisku srpske vlade. Stojanović je od januara prošle godine državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije.

Prethodno je bio jedan od eksponiranijih članova Srpske liste sve do kosovskih parlamentarnih izbora 2017. nakon čega nije više bio toliko vidljiv u javnosti. Spekulisalo se da je iz Srpske liste marginalizovan upravo političkom voljom iz Beograda.

Prvi politički kadar Srpske liste sa Kosova kojem su odškrinuta vrata za sekretarsku poziciju bio je nekadašnji ministar u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović, sadašnji lider Partije kosovskih Srba.

On je na ministarskoj poziciji proveo kratko vreme 2015. godine, a bio je primoran da ode nakon što se u kosovskoj javnosti pokrenula jaka antikampanja protiv njega, posle njegove izjave da su Albanci koji su za Badnji dan protestovali protiv dolaska raseljenih Srba u Đakovicu "divljaci".

Jablanović je i na poziciji državnog sekretara u Beogradu, pri Ministarstvu za rad, na čijem čelu je bio njegov tadašnji partijski šef Aleksandar Vulin, proveo takođe kratko vreme – nepuna tri meseca. Ostavku je podneo u januaru 2017. posle afere u koju je navodno bio umešan njegov brat.
Izvor: B92, Insajder

 

pametna kuca roletne garazna vrata
Loading ...