Friday, 19 October 2018 06:05

Posledice paljenja: Sudari, izgoreli psi...

U prethodnih nekoliko dana gorelo je i u Vojvodini i u centralnoj i u južnoj Srbiji. Požar u Carskoj bari je verovatno najveća katastrofa ove jeseni, a koliki je užas prouzrokovalo paljenje strnjika govori i činjenica da je u pansionu za pse u Ugrinovcima izgorelo osam pasa.

Kako su stručnjaci upozorili, u ovom periodu, kada pripremaju zemljište, poljoprivrednici često spaljuju korov i ostatke useva. Upravo to je problem koji može da izazove veliku štetu.

U ponedeljak je u ataru Stajićeva, Perleza i Belog Blata u Vojvodini gorelo više od 800 hektara šume, njiva i prostora zaštićenog rezervata prirode “Carska bara”.

Jak vetar ometao je gašenje požara i vatra je utihnula tek posle tri dana.

16759208235bc3b730dfb7e685169917 v4 big

Kako je pisao “Dojče vele”, sve je počelo u nedelju kada je sa druge strane rezervata neko upalio ostatke useva. Jak vetar prebacio je žar i trska se upalila. Umesto šume – crnilo. Dva dana nakon tog požara, još jedan je izbio u prirodnom rezervatu Okanj kod Zrenjanina.
MUP je potom apelovao na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima jer je to u pethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine. Od početka oktobra na teritoriji Srbije došlo je do 1.431 požara na otvorenom, dok je u istom periodu u 2017. taj broj iznosio 2016. godine.

Samo nekoliko dana pre velikog požara u prirodnom rezervatu osam pasa izgorelo je u pansionu za pse u Ugrinovcima, a jedan pas je od opekotina uginuo u pansionu u Rumi. Ponovo zbog nekontrolisanog paljenja korova.

“Još sam u šoku zbog onog što se dogodilo. Moja ćerka je uspela da spasi 11 pasa, ali za njih osam, nažalost, nije bilo pomoći”, rekla je za InfoNet Vojvodina vlasnica pansiona.

“Prvi požar, u kojem je izgorelo naših osam pasa, bio je daleko od našeg salaša, ali se brzo širio. Izgorelo je nekoliko hektara zemlje. Moja ćerka odmah je došla na salaš, dok je gašenje bilo pri kraju i uspela da izvuče 11 pasa”, dodala je ona.

I članovi Udruženja za zaštitu životinja “Jupiter” iz Rume izgubili su jednog psa.

Tragičan slučaj dogodio se i danas na auto-putu Beograd-Niš. Kod Kragujevca je došlo do lančanog sudara tri teretna vozila, dva putnička, kombija i pikap vozila. Kako je javila Prva televizija, jedna osoba je izgubila život.

U tom sudaru su četiri osobe lakše povređene, a saobraćaj je bio obustavljen dva sata. Uzrok požara je dim koji je nadvio auto-put.

Kako je zabeleženo na snimcima, dim se vidi daleko od auto-puta, ali ga najviše ima uz sam put. Ovo nije prvi slučaj sudara zbog dima na putu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se ovakve stvari ne mogu tolerisati i da očekuje od policije da što pre pronađe osobu koja je odgovorna za paljenje niskog rastinja pored auto-puta. On je podsetio da je Sektor za vanredne situacije u više navrata apelovao. Međutim, kako kaže, i dalje imamo ljude koji se veoma neodgovorno ponašaju.

Na opasnost za saobraćaj upozorio je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

“To su jako opasne situacije. Vozač pre nego što uđe u taj dim, on ne zna kolika je gustina samog dima. Dešava se da vidljivost bude sto metara, a dešava se da se ne vidi bukvalno prst pred okom. To ne može da se zna dok se ne uđe u dim, a kad uđe, to je bukvalno vožnja na slepo”, rekao je on za “Dojče vele”.

pametna kuca roletne garazna vrata
intelligent pametne kuce
Loading ...