Kako Lako

Društvo

Društvo (3)

Taksa za tv pretplatu kao stavka na računima za električnu energiju je regulisana zakonom i svi smo u obavezi da je plaćamo od 2016. godine. Ono što malo ljudi zna je da postoji više razloga kojim možete biti  oslobođeni obaveze plaćanja tv pretplate.

Ova taksa obavezuje vlasnika brojila kao fizičko lice, dok on ukoliko ispunjava određene uslove može biti oslobođen plaćanja iste.

Uslovi za oslobađanje od plaćanja tv pretplate

Zakonom o javnim medijskim servisima je predviđeno više uslova za oslabađanje od plaćanja tv pretplate. Ukratko TV pretplatu podnošenjem zahteva neće plaćati fizička lica i to:

- fizička lica koja u svojim objektima imaju manju potrošnju od 300kwh godišnje
- fizičko lice korisnik više merila električne energije, za merilo električne energije, u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, koji se ne koristi.
- penzioner sa minimalnom penzijom
- osobe kojima je priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć;
- korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć;
- osoba sa invaliditetom sa 100% telesnog oštećenja;
- lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice;

Zahtev za oslobađanje od tv pretplate

Ukoliko ispunjuavate neki od gore pomenutih uslova, potrebno je da uz dokaz o ispunjenje uslova pošaljete zahtev Radio televiziji Srbije elektronskim putem na imejl adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili putem pošte na adresu:

Radio-televizija Srbije
Služba poslovnog inženjeringa
Kneza Višeslava br. 88
11030 Beograd

Zahtev za oslobođenje od plaćanja TV pretplate možete preuzeti klikom ovde

 

 

 

 

petak, 04 jun 2021 22:23

Pravila za ulazak u Grčku

Written by

01.05.2022

Bez ograničenja i obaveznih testiranja za ulazak u Grčku.

01.06.2021

Od ponedeljka, 7 Juna, u Grčkoj počinje obaveza sprovođenja ulaznog testa za osobe starije od 6 godina. Takođe, građani Srbije moći će da uđu u ovu zemlju sa negativnim 72-satnim PCR testom ili potvrdom o vakcinaciji.

Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias obavesto je da odluka stupa na snagu 7. juna, prenose grčki mediji.

U karantin od 10 dana moraće svi oni koji na granici budu pozitivno testirani.

1) Popunjen formular PLF

Ovaj formular možete naći na stranici travel.gov.gr

2) Dokaz o imunizaciji

Ova potvrda može biti u formi potvrde vakcinacije bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji pri čemu poslednja doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre dolaska.

Ako niste vakcinisani, morate imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata. A ako ste preboleli korona virus, treba da date na uvid potvrdu da ste bolovali od kovida u periodu od 2 do 9 meseci pre dolaska. To potvrđujete tadašnjim pozitivnim PCR ili antigenskim testom kojim vam je virus dijagnostikovan.

subota, 09 februar 2019 02:20

Albanija zaustavlja gradnju hidroelektrana

Written by

Albanska ministrka za energetiku i infrastrukturu Belinda Balluku izjavila je da će zaustaviti izgradnju novih hidroelektrana (HE) i pokrenuti istragu o 182 dozvole izdate za izgradnju 440 postrojenja.
Najava je usledila nakon sastanka sa stanovnicima Gramša koji protestuju zbog izgradnje dve HE na reci Devol. Elektrane bi trebalo da budu izgrađene u blizini kanjona Holta, popularne turističke destinacije.

iygradnja hidroelektrana

Koncesiju za ove elektrane odobrio je bivši ministar za energetiku i infrastrukturu Damian Gjiknuri, koga je u fotelji ministra, pre dve nedelje, zamenila Balluku.

Kako je preneo Rojters, Balluku je izjavila da je vreme da se analizira zašto se ne realizuje većina ugovora o dozvolama za gradnju HE, da se analizira politika ohrabrivanja gradnje malih hidroelektrana (MHE) i da se definiše strategija za budućnost.

Potreban nam je balans između ekonomskog razvoja i zaštite prirodnih bogatstava, koja su nešto najvrednije što Albanija ima, rekla je Balluku.

Prema njenim rečima, od sredine 2000. godine, kada je deficit u proizvodnji električne energije izazvao duge restrikcije, albanske vlade su potpisivale ugovore o izgradnji, uglavnom MHE, ali do sada je samo 96 postrojenja, za koje je potpisano 73 ugovora, operativno.

Balluku je rekla da bi šteta koju su ove MHE izazvale mogla da nadmaši svaku ekonomsku dobit.

Odlučila sam da zamrznem sve ugovore koji nisu realizovani, dok ne dobijemo detaljan izveštaj o njihovom statusu, navela je ministarka.

Provera će obuhvatiti da li su izvođači izgradili postrojenja prema planu i predviđenom roku, te da li su se pridržavali ekoloških zahteva.

Loading ...