Kako Lako

četvrtak, 13 februar 2020 13:26

Šta sve google zna o nama

Na prvi pogled, zastrašujuća je količina informacija koju o nama zna Google. Gde smo, šta pretražujemo po internetu, koliko dugo se zadržavamo na određenim sajtovima, koje reklame nam najviše privuku pažnju, kakve smo tragove ostavili u internet svetu…

„Onaj ko kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost, a onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost”, kaže Džordž Orvel.

Međutim, da sve ne bi izgledalo kao deo Orvelove knjige i kao da nas Veliki brat posmatra, postoji način da sami saznamo i kontrolišemo koje informacije o nama Google poseduje. Samo je potrebno znati gde potražiti.

Pre svega, zahvaljujući Android mobilnim telefonima, postoji mogućnost da Google u svakom trenutku zna gde se nalazimo. Naime, ukoliko opcija lociranja na vašem mobilnom uređaju nije isključena, ovi „pametni“ telefoni možda šalju lokaciju na kojoj se nalazite Google kompaniji i tako ih izveštavaju o vašem trenutnom ili stalnom mestu boravka.

Ne samo da vaša konkretna, bukvalna lokacija može biti poznata Google-u nego i vaše internet lokacije nisu zaštićene od sveznajućeg Google-a. Nekada je Google bio samo internet pretraživač i u te osnovne svrhe ga svi i danas koriste. Svi koriste Google za pretragu svega što ih zanima. Obimnost i apstraktnost toga je ogromna, a sve pretrage ikada napravljene su sačuvane.

Postoje određene aplikacije, odnosno sajtovi i ekstenzije, koje imaju ovlašćenje za pristup vašem Google nalogu. To ovlašćenje im dajemo mi, svesno ili nesvesno, često neznajući na šta pristajemo korišćenjem određenih aplikacija i pomoćnih alata. U zavisnosti od tipa aplikacije, njihov pristup podacima može biti potpun ili delimičan, a neki od naloga koje mogu koristiti neometano su Gmail nalog i Google disk.

Više o ovome uskoro u našim novim tekstovima...

pametna kuca roletne garazna vrata
Loading ...