Kako Lako

Auto Moto

Auto Moto (7)

Sa prvim zimskim hladnim danima srećemo se i sa problemom smrzavanja i zamagljivanja stakla na automobilima. Osim što nam oduzimaju vremena dok ih čistimo, takođe nije ni prijatno to raditi na niskim temperaturama. Predstavljamo vam najbolje načine za skidanje i čišćenje leda sa stakla kao i prevenciju protiv pojave magle i leda na vašim automobilama.

Sprej mešavine alkohola i vode za odleđivanje stakla

Možda i najefikasniji način uklanjanja ledenog sloja sa šoferšajbne i ostalih stakla na automobilu. Potrebno je napraviti smešu alklohola i vide u razmeri 2:1 (Alkohol 2 : Voda 1). Najlakše vam je da ovu mešavinu naspete u fajtalicu za vodu, ona vam može stajati u automobilu a alkohol koji sadrži mešavina neće dozvoliti da mešavina zamrzne. 

Jednostavno naprskajte vašu mešavinu na zaleđeno staklo i kroz neki minut ono će se potpuno odlediti. Takođe u vašu mepavinu možete dodati i nekoliko čepova tečnosti za sudove.

 

nedelja, 25 novembar 2018 20:08

Kako da uštedite gorivo?

Written by

Uz malo pažnje i razmišljanja u vožnji moguće je uštedeti do 20 odsto goriva.

kako smanjiti potrosnju goriva

1. Nežno s papučicom gasa

Naravno da je prvo i osnovno pravilo štedljive, kao uostalom i svake druge vožnje nežno i “pametno” postupanje s papučicom gasa. Držite obrtaje u najpovoljnijem rasponu. Kada postignete željenu brzinu, prebacite u najviši mogući stepen prenosa i održavajte brzinu.

2. Ne vozite u “leru”

Pogrešno je dugo se “kotrljati” do semafora u praznom hodu. Automobil, zavisno od motora, troši od 0,5 do jedne litre goriva na sat dok pri kočenju motorom elektronika isključuje ubrizgavanje goriva u cilindre i tako praktično u tim trenucima smanjuje potrošnju na nulu.

3. Ispraznite prtljažnik

Nemojte da se vozite s nepotrebnim teretom u automobilu. Svakih 100 kilograma opterećenja povećava potrošnju za oko pet odsto.

4. Isključite motor u mestu

Mnogi novi automobili danas dolaze sa sastavom start-stop koji isključuje motor dok auto stoji, čime se u gradskoj vožnji može znatno uštedeti. Možete i sami isključiti automobil kad znate da ćete malo duže stajati – recimo ako vam se upravo ugasio semafor “pred nosom”.

5. Usporite

Ukoliko vozite 120 po auto-putu umjesto 140 kilometara na sat, možete smanjiti potrošnju i do 15 odsto.

6. Uklonite nepotrebne nosače

Krovne kutije izvrsno su rješenje za višak prtljaga, ali bitno povećavaju potrošnju.

7. Vozite konstantnom brzinom

Kočenjem rasipate kinetičku energiju, a onda trošite gorivo da je ponovo “stvorite”. Sportska vožnja s mnogo naglih ubrzanja i kočenja može povećati potrošnju i do 50 odsto.

8. Štedljivo s klima-uređajima

Isključite uređaj na nižim brzinama. Oko 90 kilometara na sar višak goriva koji troši klima izjednačuje se s povećanom potrošnjom zbog otvorenih prozora, pa se na većim brzinama klima više “isplati”.

9. Proverite pritisak u gumama

Gume na automobilu uvek bi trebalo da budu pod pritiskom koji je propisao proizvođač, i zbog potrošnje goriva, ali i zbog mnogih drugih razloga – od prianjanja za podlogu do ravnomernog trošenja.

10. Redovno održavajte automobil

Najmanje troši ispravan automobil. Staro ulje, napola začepljeni filter i slični rezultati nemara odražavaju se i na potrošnju goriva.

nedelja, 04 novembar 2018 23:35

Kako pripremiti auto za zimu

Written by

Evo nekoliko najbitnijih stvari koje treba uraditi i proveriti pred zimu, ovo naravno nije neophodno ali svakako ne može da šteti vaše, četvorotočkašu.

priprema auta za zimku

Priprema auta za zimu

Zimske gume. Zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila u uslovima snega i leda. Nabavite ih na vreme. Oni koji ih imaju bi trebalo da provere dubinu šare, koja ne bi smela da bude manja od 4mm. Redovno proveravajte pritisak u gumama, pogotovo kada su temperature niske. Kvalitetne zimske gume bolje prijanjaju i tako olakšavaju upravljanje i kočenje tokom zimskih dana. To je jedna od stvari na kojima nikako ne bi trebalo štedeti! Obavezno proverite i stanje i pritisak u rezervnoj gumi.

Antifriz. Proverite nivo antifriza u posudi i njegovu temperaturu mržnjenja. On će sprečiti da vam pukne blok motora. Nemojte čekati da temperature padnu ispod 0°C! Ako niste promenili antifriz bar 3 godine, obavezno to učinite. Proverite i sve ostale tečnosti.

Akumulator. Proverite akumulator i sistem njegovog punjenja. Niske temperature i vlaga su veoma iscrpljujuće za akumulator i kompletnu električnu instalaciju. Osim toga, obavezno nosite u gepeku kablove za paljenje sa akumulatora drugog auta.

Svetla. Proverite da li su vam sva svetla na autu ispravna. To je jedna od primarnih stvari koje vam omogućavaju da vidite i budete viđeni na putu. Hladnoća i vlaga utiču na radni vek sijalica.

Brisači. U zimskim mesecima brisači se dosta koriste. Zbog hladnoće i prljavštine na staklu često se ukrute i oštete. Proverite da li brišu pravilno, najbolje je da ih zamenite. Sipajte zimsku tečnost za pranje stakala, koja ne ledi. Nemojte je mešati sa starom - letnjom, nego staru prvo istrošite.

Ulje u motoru. Kvalitetno i čisto motorno ulje će zaštititi vaš motor od oštećenja prilikom hladnih startova. Koristite ulje prema specifikaciji proizvođača za vaš motor. Kada menjate motorno ulje, obavezno zamenite i filter.

Kaiševi i creva. Proverite sve kaiševe na motoru i creva. Stara, kruta i krta guma neće izdržati hladne temperature. Ne dozvolite da ostanete na putu zbog komada gume od 1000 dinara!

Filter kabine. Pred zimu promenite filter klime (kabine). Kroz njega struji vazduh i kada je uključena ventilacija, a ne samo klima, što je tokom zime skoro stalno. Prljavština i bakterije koji su se skupljali tokom leta i jeseni lako mogu dospeti sa zaprljanog filtera u kabinu kada uključite ventilaciju.

Zaštita farbe. Kiša, sneg i so stvaraju oštećenja na farbi. Posle pranja, zaštitite farbu slojem voska. Tako će farba ostati očuvana i zadržaće stari sjaj.

Komplet za svaki slučaj. Pripremite sve što vam može pomoći u slučaju da ostanete zavejani, ili u kvaru negde na putu. Tu spadaju strugač leda, lanci za sneg, mala lopata, baterijska lampa, ćebe, sveća, rukavice, šibice, flašica vode, čokoladica i komplet prve pomoći. Takođe, ne bi bilo loše da imate i auto punjač za mobilni telefon. Telefon bi trebalo stalno da nosite, da biste u nepredviđenom slučaju mogli da pozovete pomoć.

nedelja, 27 maj 2018 23:29

Kako ukloniti ogrebotine sa automobila

Written by

Ogrebotine i manja oštećenja farbe su svakodnevna pojava većine automobila. Bilo da ste se zatekli na parkingu, ili kao aktivan učesnik u saobraćaju, oštećenja automobila deluju kao neminovnost. Na sreću većina njih zaustavi se do nivoa ogrebotine ili manjih rupa na limariji. Kada je problem već nastao postavlja se pitanje šta dalje, odnosno na koji način popraviti načinjenu štetu.

Jasno je da farbanje dobrog dela površine automobila zbog par rupica ili ogrebotina ne dolazi u obzir, pa onda izbor pada na tzv. korektivne boje.

Korektivne boje su prilično širok pojam i u okviru njih nalazi se viša vrsta sredstava koja vam mogu pomoći da otklonite manja oštećenja na vašem autombolinu nastalih kao posledica grebanja ili manjih udaraca. Dobra stvar je da većina ovihh sredstava nije skupa i da se prodaju u različitim pakovanjima, pa u zavisnosti od oštećenja koje imate možete kupiti manja ili veća pakovanja.

Najčešće se radi o klasičnoj farbi (koja često dolazi u vidu markera ili kreme), a za veća oštećenja koristi se sprej.

Njihova upotreba nije komplikovana, ali je važno ispratiti uputstvo koje ide uz njih.

Uglavnom se nanošenje boje radi polako i u manjoj meri, jer u suprotnom može doći do nagomilavanja farbe pa time pravite dodatni problem umesto što rešavate postojeći. Važno je da deo na koji želite naneti boju bude čist i suv, kako bi boja mogla lepo da "legne".

Nakon nanošenja boje potrebno je automobil izložiti sunčevoj svetlosti kako bi se boja osušila i problem konačno rešio. Takođe, važno je znati da je ovaj ovaj postupak poželjno odraditi pre zime, kako bi se izbegla pojava korizije i proširenje oštećenja.

 

četvrtak, 01 februar 2018 06:35

Kako da upalite automobil uz pomoc kanapa i dizalice

Written by

Kako startovati auto uz pomoc kanapa. :)))

Ovaj video pokazuje vam kako da startujete auto kada nije moguce upaliti isti na popularnu "gurku"

 

subota, 20 januar 2018 22:07

Kako da VOZITE BEZBEDNO tokom zime!?

Written by

U „preambuli“ Vesnićevih pravila ponašanja na drumovima koje zasipa sneg jeste i nauk o vožnji noću - „treba biti koncentrisaniji nego u bilo kojim drugim okolnostima“, i konkretnije pojašnjenje potrebe kvalitetnih zimskih pneumatika.

- Jeftinije gume mogu debelo da koštaju vozače. Par hiljada skuplji dobri pneumatici ne samo da su bezbedniji nego u 90 odsto slučajeva mogu savladati svaku snežnu prepreku, izuzev ekstremnih zbog kojih treba u automobilu nositi lance - kaže automobilski as iz Užica.

Od Milovana Vesnića, u čijim vitrinama je 13 pehara državnog šampiona u najjačoj klasi na kružnim stazama, četiri trofeja pobednika centralne Evrope, dijamantska kaciga i četiri zlatne kacige, evo još nekoliko saveta kako se ponašati za volanom u zimskim uslovima.

Vožnja na otvorenom putu zahteva mekše pokrete volana, bez naglih okretaja. Isto pravilo važi i za kočnicu i gas, obe pedale se moraju nežnije gaziti. Ne treba dozvoliti ni da drugi vozači utiču na vašu brzinu kretanja, odnosno ne obazirati se na sirene onih iza vas koji misle da sporo vozite, već sami procenite da li je bezbedno ubrzati. Važno je i motriti na moguće odrone jer su snežni dani vreme kada do njih dolazi. Adekvatno odstojanje je neophodno zbog zaustavnog puta, koji je duži nego kod vožnje na suvom ili mokrom putu. Pred ulazak u krivinu, naročito oštriju, treba usporiti na što bezbedniju brzinu i striktno se držati saobraćajne signalizacije. U suprotnom, lako možete izleteti sa puta ili kolovozne trake. U najvećem broju slučajeva udesi u krivini se dešavaju zbog neprilagođene brzine. I ovde se striktno treba držati tzv. maženja auta - nežni pokreti na volanu i lagano pritiskanje kočnice i gasa.

Nizbrdica se najbezbednije savladava kočenjem motorom, odnosno nižim stepenom prenosa brzine kada sam motor usporava automobil i nežnim gaženjem papučice kočnice. Ako je kolotrag zaleđen, bolje je kretati se po snegu. Kod uzbrdice važe suprotna pravila. Idite većim stepenom brzine na manjem broju obrtaja da ne biste proklizavala. Ako je vozilo sa prednjom vučom i ako postoje uslovi da se izađe u rikverc, najbolje je voziti unazad zato što će se težište prebaciti na prednje točkove i dobićete veći potisak na podlogu.

Ako ste se zaglavili u snegu, treba isključiti ESP, elektronsku kontrolu proklizavanja, jer će vam u tom slučaju biti lakše da izađete iz problema. Čim se odglavite, ponovo aktivirajte ESP. Kod automobila koji nemaju ESP najbolje je pokušati odglaviti se blagim puštanjem kvačila i laganim gasom da auto ne bi šlajfovao.

Vlasnici vozila sa ABS sistemom starije generacije ne smeju se previše osloniti na tu funkciju, naročito ako se čuje čudan zvuk prilikom kočenja i ako igra papučica kočnice. U tim okolnostima može doći do zanošenja i gubljenja kontrole. Kod novijih automobila ABS je mnogo pouzdaniji, a takva vozila poseduju ASR i druge sisteme.

Za preticanje nema sigurnog saveta jer je ova radnja u snežnim uslovima ogroman rizik. Ako se već mora, onda treba sačekati 200 odsto bezbednu situaciju kada niko ne ide u susret i proceniti da vozilo ispred vas ide dovoljno sporo da biste mogli bezbedno preteći. Naravno, bez naglih trzaja volana i bez naglog stiskanja kočnice i gasa.

nedelja, 24 decembar 2017 19:53

Kako da najlakše skinete led sa stakla na automobilu

Written by

Predstavljamo vam najlakši način za odleđivanje stakla koje se preko noći zamrznulo.

Potrebno je samo da pomešate alkohol sa vodom u odnosu 2:1 - sa 1.200 mililitara alkohola pomešajte 600 mililitara vode i dospite u to dve kašike tečnosti za sudove.

Zatim tom mešavinom poprskajte stakla na koja se uhvatio led i ona će se u roku od nekoliko sekundi odlediti. Istu mešavinu možete da upotrebite i za odleđivanje staze.

Probajte i uverite se sami!

Loading ...