Kako Lako

Poljoprivreda

Poljoprivreda (24)

petak, 18 novembar 2022 07:03

Kako do NIS Agro kartice i jeftinijeg goriva

Written by

Fizička i pravna lica koja imaju aktivan status u Registru poljoprivrednih gazdinstava imaju prava na izdavanje i korišćenje NIS Agro kartice koja im omogućava niz povoljnosti prilikom kupovine goriva. Jedna od najvećih pogodnosti je kupovina dizel goriva po povlašćenoj ceni za poljoprivrednike a može se ostvariti iskljjučivo na NIS prodajnim mestima i sa NIS agro karticom.

kako dobiti nis agro karticu za poljoprivredno gorivo

Ko sve može da poseduje NIS Agro karticu?

Korisnik NIS identifikacione kartice za poljoprivrednike može biti poljoprivrednik, privredno društvo, zemljoradnička zadruga, ustanova ili drugo pravno lice ili
preduzetnik koji obavlja poljoprivrednu proizvodnju na poljoprivrednom gazdinstvu u skladu odredba Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Kome se i kako predaje zahtev za NIS Agro karticu?

Zahtev za NIS agro karticu možete predati na svakom NIS prodajnom mestu. Zahtev možete preuzeti ovde: Zahtev za izdavanje NIS Agro kartice

Koja su dokumenta potrebna za fizička lica?

1. Potvrda o aktivnom statusu u Registru poljoprivrednih gazdinstava
2. Potvrda o izvršenom evidentiranju za PDV

Koja su dokumenta potrebna za pravna lica?

1. Potvrda o aktivnom statusu u Registru poljoprivrednih gazdinstava
2. Potvrda o izvršenom evidentiranju za PDV
3. Izvod o upisu u APR koji nije stariji od 6 meseci od datuma podnošenja
4. OP obrazac sa overenim potpisima lica ovlašćenih za zastupanje
5. Potvrda o izvršenoj registraciji u jedinstvenom registru poreskih obveznika Poreske uprave (PIB)

Koliko traje postupak izdavanja NIS Agro kartice?

Nakon što predate vaš zahtev, nakon provere i obrade podataka, kartica će stići na vašu adresu. Budite strpljivi jer postupak izdavanja agro kartice može da potraje i nekoliko meseci.

Kako se koristi NIS Agro kartica?

Nakon što natočite gorivo u vaš rezervoar ili kanister za gorivo, na kasi pumpe potrebno je da pokažete vašu NIS Agro karticu. Takođe potrebno je da znate i PIN kartice (to su često poslednja 4 broja na kartici). Nakon toga biće vam obračunat popust i vaš račun će biti umanjen za isti.

Ko želi da bere pečurke i lekovito bilje na Staroj Planini moraće da plati 1800 dinara.

branje pecuraka
Polovinom prošlog meseca doneta je Odluka o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Parka prirode Stara planina kojom su utvrđene nove cene za korišćenje zaštićenog područja, a novi cenovnik donosi nekoliko zanimljivih podataka.

Novim cenovnikom predviđeno je da vlasnik hotela plaća godišnju naknadu 1.200 dinara po krevetu, a vlasnik kuće za seoski turizam 430 dinara.

Interesantno je da će sakupljači gljiva, lekovitog bilja i drugih šumskih plodova plaćati godišnju taksu od 1.800 dinara, ako žele da gljivare 7 dana platiće 450 dinara, a jedan dan u šumi u sakupljanju pečuraka i bilja koštaće ih 120 dinara.

Celokupan cenovnik dostupan je na uvid ovde.

Donedavni ministar poljoprivrede u kosovskoj vladi Nenad Rikalo postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

nenad rikalo

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio je početkom februara Rikala, predstavnika Srpske liste i umesto njega, ove nedelje, na to mesto postavio Dijanu Živić, članicu Samostalne liberalne stranke (SLS).

Ministri iz Srpske liste objavili su još u martu prošle godine da ne učestvuju u radu kosovske vlade, nakon što je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM. Međutim, na zvaničnim sajtovima njihovih ministarstava objavljivane su vesti o njihovim ministarskim aktivnostima, poput sastanaka sa stranim ambasadorima u njihovima kabinetima, potpisivanja sporazuma, odlascima na skupove u inostranstvo.

KoŠev podseća da je prethodno i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, takođe kadar sa kosovske političke scene, svoje uhlebljenje pronašao na platnom spisku srpske vlade. Stojanović je od januara prošle godine državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije.

Prethodno je bio jedan od eksponiranijih članova Srpske liste sve do kosovskih parlamentarnih izbora 2017. nakon čega nije više bio toliko vidljiv u javnosti. Spekulisalo se da je iz Srpske liste marginalizovan upravo političkom voljom iz Beograda.

Prvi politički kadar Srpske liste sa Kosova kojem su odškrinuta vrata za sekretarsku poziciju bio je nekadašnji ministar u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović, sadašnji lider Partije kosovskih Srba.

On je na ministarskoj poziciji proveo kratko vreme 2015. godine, a bio je primoran da ode nakon što se u kosovskoj javnosti pokrenula jaka antikampanja protiv njega, posle njegove izjave da su Albanci koji su za Badnji dan protestovali protiv dolaska raseljenih Srba u Đakovicu "divljaci".

Jablanović je i na poziciji državnog sekretara u Beogradu, pri Ministarstvu za rad, na čijem čelu je bio njegov tadašnji partijski šef Aleksandar Vulin, proveo takođe kratko vreme – nepuna tri meseca. Ostavku je podneo u januaru 2017. posle afere u koju je navodno bio umešan njegov brat.
Izvor: B92, Insajder

 

petak, 15 februar 2019 09:53

Država ulaže u poljočuvarske službe!

Written by

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za opremanje poljočuvarske službe na teritoriji AP Vojvodine u 2019. godini.

Cuvari nacionalnog parka

Za realizaciju konkursa predviđen je ukupan iznos od 10.000.000 dinara.
Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 50% od ukupno prihvatljivih troškova (bez PDV-a, koji plaća korisnik sredstava).
Konkurs je otvoren zaključno sa 15. martom 2019. godine.
Više detalja o konkursu možete pogledati OVDE.

Šta je sve potrebno za registraciju traktorskih prikolica ili kako ispuniti zahteve tehničkog pregleda po novom zakonu.

Od stupanja na snagu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima 3. aprila2018. godine, kao i za registraciju traktora stvari se za traktoriste značajno komplikuju, ali na kraju cilj je svakako bezbedan saobraćaj i tehnički ispravni traktori i priključne mašine. 

registracija traktorskih prikolica

 Šta proveriti pre kupovine polovnog traktora

 Kako pravilno pripremiti mehanizaciju za zimu

Kako bi uspešno završili tehnički pregled vaša traktorska prikolica mora posedovati sledeće:

1. Pripadajuću svetlosnu signalizaciju

  - Poziciona svetla napred i pozadi

  - Svetlo tablice

  - Pogazivace pravca

  - Katadioptere (nazad crveni, napred beli)

2. Zavesiice na blatobranima

3. Gume istih dimenzija i modela po osovini

4. Znak (trougao) za spora vozila

5. Nalepnicu 30km/h

Ukoliko registrujete traktor po novom zakonu pročitajte kako registrovati traktor i uraditi tehnički pregled.

subota, 09 februar 2019 00:00

Registracija traktora 2019. Šta je sve potrebno?!

Written by

Šta je sve potrebno za registraciju traktora ili kako ispuniti zahteve tehničkog pregleda po novom zakonu pitanje je većine vlasnika ovih mašina.

Naime, od stupanja na snagu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima 3. aprila2018. godine, stvari se za traktoriste značajno komplikuju, ali na kraju cilj je svakako bezbedan saobraćaj i tehnički ispravni traktori, koji su generalno starije proizodnje u našoj zemlji.

registracija traktora 2019

Registracija traktorskih prikolica 2019. Šta je sve potrebno?!

 Šta proveriti pre kupovine polovnog traktora

Da bi registrovai traktor, usled recimo promene vlasništva i sl. prvo morate da odradite tehnički pregled istog. 

Kako bi uspešno završili tehnički pregled vaš traktor mora posedovati sledeće:

1. Pripadajuću svetlosnu signalizaciju

  - Duga i kratka svetla

  - Poziciona svetla napred i pozadi

  - Svetlo zadnje tablice

  - Pogazivace pravca (napred i pozadi)

  - Rotaciono svetlo

  - Katadioptere

2. Aparat za gašenje požara

3. Zavesiice na točkovima

4. Gume istih dimenzija i modela po osovini

5. Znak (trougao) za spora vozila

6. Prvu pomoć

7. Nalepnicu 30km/h

Vlasnicima traktora s fabrički ugrađenim zaštitnim ramom na tehničkom pregledu nije potreban atest o ramu, s obzirom na to da na njima postoji odgovarajuća pločica proizvođača.

Od 1. januara 2019. svi traktori moraju da imaju dgovarajući zaštitni ram ili kabinu

Ukoliko vam je potrebna i registrovana prikolica pogledajte šta je sve potrebno za tehnički pregled traktorke prikolice.

petak, 08 februar 2019 08:51

Nedimović: Nema afričke kuge svinja u Srbiji

Written by

Na teritoriji Srbije nije registrovana pojava afričke kuge svinja, ali su ipak na snazi preventivne mere, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
Ministar je naveo da za sada nismo ugroženi, ali postoji opasnost jer se radi o vrlo zaraznoj bolesti ove vrste živoitinja.

nedimovic

"Ne postoji afrička kuga na teritoriji Srbije, nije registrovana kod nas, registrovana je 30 kilometara od granice sa Rumunijom, na teritoriji te zemlje. Oni imaju problem već godinu dana i tamo ima više žarišta", rekao je ministar poljoprivrede za TV Prva.

On je naveo da se preduzimaju sve preventivne mere, među kojima je sprečavanje prodora mesa, prerađevina i svega ostalog iz zemalja koje imaju taj problem, a što može ugroziti životinjski svet.

Najveći problem je to što su divlje svinje prenosioci pa se radi preventiva sa lovačkim udruženjima, kao i Upravom za šume, naveo je Nedimović.

On je dodao da je resorno ministarstvo izdalo naredbu na osnovu koje se obavlja distribucija, uvoz mesa iz zemalja u kojima ima zaraze, a u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne afričke kuge svinja (AKS) u Srbiju.

četvrtak, 07 februar 2019 16:53

4 konkursa za podsticaje u poljoprivredi

Written by

U cilju povećanja površina pod sistemima za navodnjavanje i za zaštitu zemljišta ponuđeno je ukupno 380 miliona dinara za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka. Novac je namenjen za nabavku opreme za bunare, sistema za navodnjavanje i materijala za pokrivanje povrća, voća, vinograda i cveća od mraza. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava ne može biti veći od sedam miliona dinara po jednoj prijavi.

poljoprivreda konkursi

Preko konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi, Vojvodina će sufinansirati sa ukupno 80 miliona dinara, a po prijavi prijavi maksimalno 2,2 miliona dinara.

Pokrajinski Sekretarijat dodeliće ukupno 80 miliona dinara kroz sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru - plastenicima. Po pojedinačnoj prijavi maksimum podsticaja je 2,1 miliona dinara.

Po posebnom konkursu pokrajina Vojvodina će sufinansirati investicije u nabavku opreme za zaštitu od grada i vremenskih nepogoda za pri podizanju voćnjaka, vinograda i zasada hmelja, i to po prijavi sa najviše 7 miliona dinara.

U svim konkursima Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu prihvata sufinansiranje do 60 posto prihvatljivih troškova.

sreda, 06 februar 2019 19:41

Usmrtila ga mašina za drva koju je sam napravio

Written by

Još jedna užasna tragedija u kojoj je, od mašine za sečenje drva, smrtno stradao 46-godišnji Dragan Moravac Đakin. Njegovo beživotno telo pronađeno je u utorak iza ponoći, u šumi nadomak porodične kuće u selu Šarinci.

masina za drva

"Novosti" saznaju da je Moravac u ponedeljak posle podne sam otišao traktorom u seču drva, uz pomoć mašine koju je, ironijom tragične sudbine, sam napravio, a koja će ga oterati u smrt! Mada su pojedini portali javili da ga je mašina isekla, saznajemo da je, ipak, uzrok smrti - gušenje!

- Draganu je bio ostao samo još jedan panj da iseče. Baš pri tom poslednjem drvetu, mašina mu je zahvatila odeću, što je bilo kobno. Bukvalno se našao u žrvnju sajle, kardana i sekača - kaže izvor upućen u istragu.

Iza njega je ostala maloletna ćerka iz prvog braka, supruga, brat i sestra. Biće sahranjen u sredu na groblju Kik u Donjim Vijačanima.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zakazala je prodaju pokretne imovine Industrije mašina i traktora za 19. februar.
Na javnom nadmetanju, kupci će moći da se "takmiče" za različitu industrijsku opremu, restoran i kuhinju, mašine, traktore, viljuškare, otpadno gvožđe i bakar...čija je ukupna procenjena vrednost skoro 476 miliona dinara.

imt prodaja pokretne imovine

Početna cena ove imovine je na oko 238 miliona dinara.

Jedan od simbola nekadašnje Jugoslavije, IMT, prodat je u aprilu prošle godine po ceni od 66,8 miliona dinara indijskoj kompaniji "Tafe". Tada, lokacija na Novom Beogradu na kojoj se nalazi 14 industrijskih hala zgrada, nije prodata.

"Tafe" je zapravo kupovinom stekao pravo na intelektualnu svojinu IMT-a, koja uključuje brend, nacrte dizajna i autorska prava, kao i nekretnine u Jarkovcu kod Sečnja.

Ova indijska kompanija koja je deo "Amalgamations Group" ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara i treći je po veličini proizvođač traktora na svetu.

Ukoliko sledećeg meseca bude zainteresovanih kupaca na javnom nadmetanju za pokretnu imovinu IMT-a, nakon prodaje biće moguće da se ova lokacija "očisti" i od starih fabričkih hala.

Prema pisanju medija, plan je da se u 2019. godini izradi Plan detaljne regulacije (PDR) za ovaj prostor, a na 74 hektara (41 hektar fabrike i 33 hektara između proizvodnih pogona i "Erport sitija") mogli bi da se smeste komercijalni sadržaji i stanovi.

Strana 1 od 2
Loading ...